Папа до учасників зустрічі в Ріміні: досвід дружби, що будує історію
  • Суб, 19/08/2023 - 13:07

У посланні, надісланому з нагоди 44-ої Зустрічі за дружбу між народами, Святіший Отець закликає учасників цієї події плекати відкритість до інших, не виключаючи нікого.

У п’ятницю, 18 серпня 2023 р. було опубліковано послання Папи Франциска, підписане кардиналом П'єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, і надіслане преосвященному Ніколо Ансельмі, єпископу дієцезії Ріміні, з нагоди 44-ої Зустрічі за дружбу між народами, яка відбуватиметься від 20 до 25 серпня. Цей захід, який зазвичай називають Зустріч у Ріміні є плодом ідеї членів католицького церковного руху «Сопричастя та визволення» та організована фундацією «Зустріч за дружбу між народами». Програма зустрічі включає обговорення культурних, релігійних, політичних, мистецьких тем через низку дебатів, виставок, музичних, літературних і спортивних заходів.

Дружба, яка вчить ділитися життям

На початку послання пригадується тема цьогорічної події «Людське існування – це невичерпна дружба», послання якої йде врозріз із тенденцією сьогодення, «позначеного індивідуалізмом і байдужістю, які породжують самотність і багато форм відкинення, мов непотребу». Крім того, кожна війна та поділи сіють в серцях образу та страх, де іншого часто сприймають як суперника. Як наслідок, таке ставлення на глобальному рівні призводить до своєрідної «епідемії ворожнечі».

«Це ситуація, з якої неможливо вирватися власними силами. Людство завжди переконувалося, що ніхто не може врятуватися наодинці. Саме тому в певний момент історії Бог взяв на себе ініціативу: Він посилає нам свого Сина, Він дарує Його, Він віддає Його, щоб ми навчилися шляху братерства, шляху дару. Це, безумовно, новий горизонт, це нове слово для багатьох ситуацій виключення, поділу, закритості, ізоляції. Це Слово, яке розбиває тишу самотності», – зазначає Папа Франциск. Він також підкреслює цінність дружби, яка відкриває серце, адже вірні друзі є відображенням Господньої любові та розради. «Наявність друзів вчить нас відкриватися, розуміти, піклуватися про інших, виходити зі свого комфорту та ізоляції, ділитися життям» (Christus vivit, 151).

Відкритість, яка приводить до зустрічі з Богом

Святіший Отець зауважує, що завдяки культивування дружби створюється справжня соціальна дружба, «яка в межах суспільства уможливлює справжню універсальну відкритість». В посланні згадуються також слова Папи Венедикта XVI, який підкреслював, що саме наш людський досвід, яким ми ділимося з кожною людиною, до якої б культурної та релігійної традиції вона не належала, є тим ґрунтом, на якому може вкоренитися досвід дружби, який будує історію.

Папа Франциск висловив свої сподівання, що щорічні Зустрічі за дружбу між народами й надалі сприятимуть поширенню культури зустрічі, відкритої для всіх, нікого не виключаючи. «Нехай кожен з учасників навчиться наближатися до інших так, як Ісус, Який завжди подає руку, завжди прагне підняти, зцілити, зробити щасливим, привести до зустрічі з Богом», – побажав на завершення послання Святіший Отець.