Папа Франциск: церковні хори допомагають вірним відкривати серця Господу
  • Суб, 30/12/2023 - 13:31
Зустрічаючись із учасниками хорів Міжнародної федерації «Pueri Cantores», Святіший Отець поділився своїми роздумами про радість, молитву та смирення, які пов’язані зі співом.

У суботу, 30 грудня 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Міжнародної федерації «Pueri Cantores», які включають хори дітей та підлітків, що співають під час Богослужінь. У своєму слові Святіший Отець зазначив, що своїм співом хорові колективи допомагають церковним громадам молитися та відкривати свої серця Господу.

Співана молитва дарує радість

«Спів – це радість, особливо коли він виконується в хорі. А радість вашого співу – це дарунок, який ви отримали від тих, хто написав музику, яку ви виконуєте, від тих, хто вас навчає, і від тих, хто передав її вам, іноді навіть через століття», – сказав на початку Папа Франциск. За його словами, сьогодні є велика потреба в радості, а спів та музика можуть подарувати красу та повернути надію й смак до життя тим, які перебувають у полоні страждань або нудьги.

 

Інший вагомий елемент, на який вказав Святіший Отець, стосується молитви. «Ви не звичайні артисти, ви не виступаєте. Ви допомагаєте іншим молитися своєю молитвою, співаною молитвою. Тому для кожного з вас важливо тримати своє серце близько до Ісуса не тільки тоді, коли ви співаєте, але завжди, а це робиться в молитві, кожного дня. Якщо ваше серце сповнене любові до Ісуса, то це випромінюється у ваших голосах і, немов стріла, влучає в ціль, досягаючи людських сердець», – зауважив Папа, додавши, що спів – це вияв любові. Він підкреслив, що душею духовної музики є Боже слово. Таким чином, спів, який пов’язаний із любов’ю до Бога, дозволяє відчути серцем співані слова.

Єдність, яка походить від смирення

«Спів – це школа смирення, тому що кантор, навіть у сольних партіях, завжди є частиною хору, який є більшим за нього самого і в якому кожен служить іншому, навіть диригенту», – вів далі Святіший Отець. За його словами, учасник хору, який намагається поставити себе в центр, або вивищуватися над іншими, не є добрим хористом, а навпаки, він часто ризикує зіпсувати роботу всіх, і це відразу відчувається. «Тому не намагайтеся виділятися: намагайтеся радше злитися воєдино, щоб у єдності, яка походить від смирення, ваш спів виражав справжню дружбу – з Богом, з ближніми і один з одним», – побажав Папа.