Патріарх Філарет: Без задоволення умов народу не можна очікувати миру
  • Срд, 29/01/2014 - 10:20

КИЇВ – Патріарх Філарет (Денисенко) вважає, що заявлене владою і опозицією бажання мирного розв’язання сьогоднішньої ситуації має оформитись у конкретний результат, відповідно до вимог українського народу, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Своє бачення причин і шляхів виходу із суспільно-політичної кризи Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату озвучив в інтерв’ю для «Радіо свобода».

“Влада не повинна давати накази вбивати людей, тоді не буде відповіді з боку народу – не треба буде захищати своє життя”, – пояснив Патріарх причини ескалації конфлікту у центрі столиці.

“Почали вбивати з боку «Беркута», так? Тоді на силу відповідають силою. І захищають себе. Для чого будують барикади? Для того, щоб захистити себе. Від кого? Від «Беркуту». Бо «Беркут» же побив студентів. «Беркут» журналістів стріляв. Тому припинення насилля – це найперша умова”, – вважає Патріарх.

Він переконаний, що треба припинити насилля “з обох боків – і з боку правоохоронних органів, і з боку Майдану, щоб не проливалась кров”. Після цього, за його словами, “треба виконувати ті умови, які ставить не опозиція, а які ставить народ, треба прислухатися до волі всього українського народу”.

Патріарх Філарет зауважив, що більшість українських політиків віддають перевагу саме європейським банкам, курортам, лікарням, в європейські університети відправляють своїх дітей тощо.

“А чому? Тому що там надійно, а в Україні не надійно, і в Росії не надійно. Люди хочуть бути з тими, де надійно, де є демократія і де є свобода. Де лікуються наші багаті люди, в Україні? В Європі. Де навчаються їх діти? В Європі. Значить вони визнають, що в Європі краще, ніж в Україні. Тому український народ це теж знає, і тому хоче приєднатися до більш цивілізованих держав. Тому поки це питання не буде вирішене – народ не заспокоїться”, – переконаний Предстоятель Київського Патріархату.

На думку Патріарха, для того, щоб мирно розв'язати нинішню ситуацію недостатньо сідати за стіл переговорів, хоча це і добре. “Це перший крок, але треба досягти результатів. А результати які? Задовольнити вимогу народу, бо без задоволення умов народу – миру не можна очікувати”, – вважає він.

“Я хочу ще сказати, що є такого позитивного – народ подолав страх смерті. Я маю на увазі учасників Майдану. Вони вже смерті, куль не бояться. Вони готові віддати своє життя. А це вже народ непереможний. Тому ми закликаємо до миру, до злагоди, але закликаємо теж до справедливості, що народ обманювати не треба. Якщо сказали ‘зробимо так’, то треба зробити…”, – відзначив Патріарх Філарет.

Предстоятель УПЦ КП прагне, щоб усі християнські Церкви та інші релігії України зробили свій внесок у пошук виходу з нинішньої ситуації – своєю молитвою до Бога.

“Віру в Бога треба довести на ділі. А якщо ми говоримо, що я християнин, а людей вбиваю, то який ти християнин, якщо ти вбиваєш людей або даєш накази вбити? То несеш відповідальність перед Богом! А Бог довготерпеливий, але справедливий, і прийде кінець цьому. І треба звернути увагу на настрій цього народу. Він смерті не боїться. А хто подолав страх смерті в їх серцях? Благодать Святого Духа подолала страх. І такий народ непереможний”, – вважає Патріарх.

За його словами, ці події трапились через попущення Боже, щоб народ засвідчив: хоче він мати незалежну державу, хоче мати свободу, яку дарував Бог, чи не хоче? Народ повинен своєю справою довести, що любить Україну, що він любить свободу, незалежність, любить свій народ, свою сім'ю.

“І цей народ доводить. Бо за зло ніхто життя не віддає, а за добро – віддають, за любов до Батьківщини життя віддають вільно, тому що знають, що є вічне життя, що Бог бачить. І той, хто чинить зло – нехай знає, що відповідь дасть перед Богом. Або тут, а якщо не тут, то після смерті –обов’язково. І ми цією вірою повинні керуватися в нашому житті. І у всіх обставинах терпіть, де треба терпіти. Але істині, Богу не зраджувати”, – підсумував Патріарх Філарет.