ПЦУ переходить на новоюліанський календар: реформу підтримано на Помісному Соборі
  • Чтв, 27/07/2023 - 14:45

27 липня 2023 року рішенням Помісного Собору Православної церкви України підтримано календарну реформу. Відтак з 1 вересня 2023 року ПЦУ переходить на новоюліанський церковний календар.

Історичне рішення на Соборі, що відбувся в Софії Київській, зібрало 156 голосів «за». 5 учасників виступили проти. 

Нагадаємо, Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід Церкви на новоюліанський календар з 1 вересня цього року, Архиєрейський Собор Православної церкви України затвердив 24 травня 2023 року. На новий календар, що стосуватиметься нерухомих свят, Церква перейде після затвердження Постанови на Помісному Соборі. Водночас буде збережена теперішня Пасхалія. А парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть можливість впровадити календарну реформу поступово.  Рішення про перехід на новоюліанський календар назрівало давно, адже ним користуються більшість Помісних Православних Церков. Ще більше воно загострилося внаслідок російської агресії, бо тепер «старий» календар у багатьох вірян асоціюється з РПЦ, усі зв’язки з якою Українська Церква прагне розірвати. 

У грудні минулого року Предстоятелі ПЦУ та УГКЦ обговорили можливість впровадження календарної реформи, зокрема у контексті приготування до відзначення 1700-річчя Першого Вселенського Собору, що свого часу визначив календарні принципи церковного життя. Відтак 6 лютого було оголошено рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні про перехід Церкви на новий календар. Коментуючи це рішення, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в ефірі програми «Відкрита Церква» зазначив: «Готуючись до ювілею Нікейського собору у 2025 році, ведеться праця в діалозі між Римом і Константинополем, Апостольською столицею і Вселенською Патріархією над спільною оновленою Пасхалією, щоб християнам усього світу можна було святкувати Пасху в один день. Тому наші владики вирішили ще тих кілька років зачекати. Бо коли ми перейдемо на григоріанський календар для нерухомих свят, то, залишаючи актуальну Пасхалію, святкуватимемо Пасху разом з усіма Церквами візантійської традиції». 

 

Православна церква України ще до прийняття загального рішення щодо календарної реформи рішенням Синоду визначила Порядок надання благословення парафіям та монастирям ПЦУ на використання новоюліанського календаря. Дозвіл окремим парафіям за конкретної душпастирської потреби святкувати Різдво за новим стилем Синод ПЦУ надав ще восени 2022 року. Протягом останніх місяців ПЦУ та УГКЦ готують вірних до практичного впровадження нового календаря.