Під час терактів у Кот-д'Івуарі сотні людей знайшли притулок у католицькому соборі
  • Втр, 15/03/2016 - 11:46

Сотні людей знайшли притулок в католицькому соборі міста Гран-Басам у Кот-д'Івуарі, де 13 березня жертвами терористів стали не менше 16 осіб. За повідомленнями низки ЗМІ, відповідальність за атаку, жертвами якої стали, в основному, іноземні туристи, взяла на себе терористична організація «Аль-Каїда в країнах ісламського Магріба».

«Найсвятіше Серце Ісуса захистило нас і сотні людей, які заховалися в соборі, – розповів кореспонденту «Fides» священик Арман Зану. – Наш собор, найстаріша церква в Кот-д'Івуарі, розташована близько біля пляжів, де сталася бійня».

«Близько полудня ми почали процесію довкола собору, – продовжив о. Зану. – А близько першої години дня почули перші постріли і незабаром побачили, як люди біжать від пляжу до храму. Ми запитали в них, що відбувається, і почули, що озброєні люди розстрілюють відпочивальників. Відповідно до того, як стрілянина ставала все більш активною, кількість тих, хто шукав притулок в соборі, зростала».

Ще за годину, згадує священик, до собору підійшов загін спецназівців, які привели з собою близько п'ятдесяти звільнених заручників: «Солдати охороняли нас приблизно до 7.30 вечора, коли оголосили, що небезпеки більше немає».

Стрілянина, відкрита терористами, і подальша перестрілка з солдатами тривала близько 45 хвилин, може, годину, – говорить о. Зану. – У цей час люди, що перебували в парафіяльному будинку, лежали на підлозі. Тих, хто знайшов порятунок в соборі, можна розділити на три групи: парафіяни, які раніше прийшли на службу і не могли покинути це місце через стрілянину, відпочивальники, які прибігли сюди з пляжів, і заручники, яких звільнили військові. Це були івуарійці, французи, бельгійці, ліванці та громадяни інших країн, серед них діти».

За словами о. Зану, під час інциденту будівля собору зазнала незначного збитку. Річ у тім, що священик вирішив заховати людей не в храмі, а в парафіяльному будинку і зачинив двері собору. Солдати, які звільнили заручників, не знали цього і, вирішивши, що треба провести людей всередину храму,почали розбивати вікна. «Але я повинен сказати, що військові захищали нас аж до закінчення надзвичайної ситуації», – підсумував священик.