Попільна середа у римо-католиків
  • Срд, 05/03/2014 - 13:26

Сьогодні, Попільна середа, якою в Католицькій Церкві розпочинається період Великого Посту, що триває сорок днів. Для вірних піст – це заклик до покути і переміни життя, тобто внутрішнього навернення.

Великий Піст відповідно до назви, нав’язує до 40 денного перебування Христа в пустелі, де Він постив і був спокушуваний Сатаною.

Назва Попільної Середи, походить від обряду посипання голів попелом. У літургії, під час цього обряду, священик вимовляє слова: «Навертайтеся і вірте в Євангеліє», або «Порох ти, і в порох обернешся».

Традиція посипати голову попелом на знак покути сягає VIII століття. Від XI ст. той звичай прийнявся у всій Церкві. Попіл, береться із спалених пальм (верб), освячених попереднього року підчас Вербної Неділі. Попіл є символом скрухи та навернення до Бога. Подібно як вогонь, він символізує очищувальну міць.

Період Великого Посту є для вірних насамперед закликом до віднови життя та внутрішнього навернення.

Також у світлі та перед обличчям всіх подій, суспільно-політичних змін, що зараз відбуваються в Україні, а також можливих загроз та страхів, закликаємо не лякатися, а сміливо, з Божою благодаттю починати зміни свого серця: навертатися та вірити Євангелії.

Джерело: http://diocese-lviv.org