Прес -конференція на тему Синоду Єпископів 2014: проблеми сучасної сім'ї, її душпастирства і євангелізації
  • Срд, 06/11/2013 - 10:21

5 листопада у ватиканському прес-центрі відбулася спеціальна прес-конференція, присвячена підготовці до Третьої надзвичайної асамблеї Синоду Єпископів на тему «Завдання душпастирства сім'ї в контексті євангелізації». В якості основного доповідача виступив Архиєпископ Естергомcький і Будапештський (Угорщина) кардинал Петер Ердо. У роботі прес-конференції взяли участь секретар Синоду монс. Лоренцо Балдісері, а також спеціальний секретар Архиєпископ К'єті- Васто (Італія) монс. Бруно Форте.
Тема сім'ї завжди залишається актуальною, хоча вона часто представляється в невірному світлі: не тільки в ЗМІ, але в першу чергу в повсякденному житті. Папа Франциск скликав надзвичайний Синод на жовтень 2014 р. з метою роздумати про сім'ю в контексті душпастирства Церкви. ЗМІ, а також економічні важелі, що стоять за ними, прагнуть просувати «суспільство без сім'ї», позбавлене демографічного і культурного майбутнього. У наш прискорений час збільшується кількість розлучень, зростає відсоток молодих людей, які відкидають «будь-який шлюб», - не тільки сакраментальний церковний, але також і «цивільний». Зростає кількість прохань до компетентної церковної влади про «анулювання церковного шлюбу». Не можна не помітити людських драм і втрат, зростаючої самотності, почуття порожнечі, яке часто перетворюється на агресію чи призводить до самогубства.
Статистика вражає і свідчить про те, що ми досягли критичної точки. Як говорить Папа Франциск, мова зовсім не йде про різноманітність думок і культурних відносин. «Сьогодні людська особистість знаходиться в небезпеці», - як приватна особа, як сім'я, як спільнота.
Суспільство - це більше, ніж сума окремих особистостей. Гендерні ідеології та культура споживання намагаються звести все до чистого індивідуалізму. Незважаючи на це, багато молодих людей вирішують створити сім'ю, вони хочуть, щоб їх сім'ї вели до життя, хочуть мати дітей. Однак перед ними постає багато проблем. У них немає можливості мати власну квартиру (не кажучи вже про «дім»), перспективи роботи - туманні, а заяви політиків більше схожі на мильні бульбашки, ніж на конкретні, реальні політичні рішення в інтересах сім'ї.
У такому контексті слід поставити питання: що робити, щоб нам самим не втратити силу християнства? Як нести її в якості добра для суспільства, яке з кожним днем все більше розділяється?
Скликання асамблеї Синоду відповідає наміру Папи продовжити роздуми над шляхами Церкви при відповідальній участі єпископату з різних частин світу. Надзвичайна асамблея розробляє пастирські орієнтири з найважливіших тем загального зацікавлення, таких як сім'я.
За матеріалами ru.radiovaticana.va