Різдвяне послання владики Василія (Івасюка) на 2018 рік Божий
  • Чтв, 04/01/2018 - 17:06

"Різдво твоє, Христе Боже наш,

Засвітило світові світло розуміння"

(тропар Різдва)

 

Дорогі в Христі браття і сестри! Вітаю вас різдвяним християнським привітом "Христос Рождається! Славіте Його!"

 

І). Різдво твоє, Христе Боже – це радісне свято усього християнського світу і початок місії відкуплення людей від гріха. Відкуплення розпочинається таїнством воплочення Сина Божого і започатковує новий відлік часу, нове вчення про покуту і милосердя до людини в історії спасіння. Спасіння приходить через Другу Особу Пресвятої Трійці, яка єднається з людською природою і бере від неї все, крім гріха. І ця подія називається таїнством воплочення. Суть різдвяного таїнства дуже добре розкриває святий Іриней, кажучи: "Син Божий став Сином людським, щоб син людський став сином Божим". Бог став людиною через народження від Пресвятої Діви Марії і Святого Духа. Так відбулася подія втілення Сина Божого, яку торжественно святкуємо уже понад 2000 років.

1.1). Подія Різдва Христового - це світло світові і повернення миру людям доброї волі. Адам і Єва піддалися намові диявола і, порушивши заповідь Божу, дозволили гріхам гордості та непослуху увійти у людську природу. Тоді у середині самої людини почалась жорстока боротьба між добром і злом. Гріх затьмарив розум, серце стало жорстоким і прийшла смерть, яку людина власними силами перемогти не може. Тому вічний Бог став невидимим для людей, бо "князь віку цього" (Ів.12,31) зруйнував гріхом гідність людини і зробив її своїм рабом. І тільки Божа благодать запевняє перемогу, яка виганяє геть "князя цього віку" та перемінює нас із середини.

Син Божий знову наблизився до людини, ув’язненої гріхом, і сам стає людиною. Месія, перемінюючи людину, відчував втому, голод, спрагу, страждання і накінець помер на хресті. Іншими словами, людська природа Сина Божого ні в чому не відрізнялася від нашої. Воплочення сталося для того, щоб покаянням знищити гріх, подолати смерть і повернути на землю мир.

ІІ). Різдво – це свято миру на землі, яке відкриває всі глибини премудрості Божої, щоб знайти спосіб визволити людину від рабства гріховного і знову примиритися з Богом. Апостол Павло про це говорить так: "В Ісусі Христі Бог примирив із Собою світ, не ставлячи людям в провину злочинів їхніх, і дав нам слово примирення" (2 Кор.5,19). Тому Різдвяної ночі у Вифлеємі перед новонародженим Ісусом ангели заспівали: "Слава во вишніх Богу й на землі мир людям благовоління" (Лк.2,14). Христос, вийшовши на Голгофу, під час своїх страждань знову нагадав апостолам: "Мир залишаю вам, мир Мій даю вам" (Ів. 14,27). На жаль, люди маючи вуха, не чують цього благального голосу з Вифлеєму про мир у душах і поміж народами. Останніми роками спостерігаємо це на Сході України.

2.1). Війна – це страждання і біль народу України. У теперішній час люди доброї волі прагнуть утвердити справедливий мир і це дозволяє їм рішучо захищати свою землю від зовнішніх та внутрішніх ворогів. Воїни Київської держави перед боєм і в часи битви переможно співали церковну пісню-гімн "З нами Бог розумійте народи і покоряйтеся, бо з нами Бог" (Іс.8,10). В умовах сьогодення, ми обороняючись, вважаємо, що Бог знаходиться на нашій стороні, натомість, агресор, наступаючи на нас, вважає Бога своїм союзником, а насправді Господь – проти війни.

Четвертий рік поспіль народ України страждає від війни. Щоденно віруючі люди несуть перед престіл Всевишнього материнські сльози і батьківський біль серця за вбитих і поранених. Господи, вислухай наші посилені молитви та визволи страждаючий народ від напасників, оздорови поранених, захисти переселенців і подай вічний спокій загиблим. Мільйони материнських сердець молитовним криком благають народженого Ісуса про Боже милосердя і довгоочікуваний мир. Різдво Христове – це прихід "Князя миру" (Іс.9,5), особливо в окопи до воїнів-захисників Батьківщини і до всіх страждаючих від воєнного лихоліття.

Отже, дорогі браття і сестри! Спасіння роду людського приходить через Вифлеєм, що в перекладі означає "Дім Хліба" (Пс.29,11). Син Божий народився поза містом у стаєнці і приніс людям мир! Сердечно вітаю зі святом Божого Миру, тобто Різдва Христового та Новим Роком - духовенство і всіх мирян Коломийської єпархії, а також земляків котрі покинули свої домівки та подалися у найми шукати кращої долі по всьому світу. Церква просить людей доброї волі робити все можливе для віднайдення різдвяного миру поміж людьми.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі допоможи народитися миру в людських душах, щоб здобути перемогу над видимими і невидимими ворогами в Україні та в усьому світі.

Господи, поглянь з неба та подивись і наповни наші серця радістю та благослови кожну людину, хто каже правду і чинить милосердя! Амінь.

Благословення Господнє на вас!

Христос народився! Славімо Його!

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

Дано у м.Коломия

Дня 22 грудня 2017 року

При Соборі Преображення Христового

У день Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці