Страсна П'ятниця. Роздуми Томіслава Іванчіча
  • Птн, 14/04/2023 - 13:06

Сьогодні Страсна П'ятниця. У цей день Ісус із Назарету, Бог і людина, помер на хресті. Темрява ганьби огорнула цей день. У ньому містяться всі злочини історії людства.

Ця земля має злочин проти самого Бога. Земна куля та історія людства показують Сина Божого розп’ятого на хресті, як страшний знак жаху людських гріхів, збоченості, ненависті, нелюдяності та нещастя.

 Нас жахають воєнні злочини, ми не віримо своїм очам, коли бачимо масові вбивства, зґвалтування, вбивства, викрадення, знищення, зрівняння з землею всього людського, культурного та релігійного. Ми не можемо повірити, що це зробила людина.

Однак, відколи на цій землі в історію увійшла Страсна п’ятниця, у порівнянні з усіма злочинами, засудження на смерть Ісуса є найжахливішим злочином в історії людства. Людина вбила своє власне серце, свою життєву силу, вбила свого Творця, Спасителя, Захисника, Господа неба і землі.

Можливо, ми ще не можемо правдиво уявити весь жах цього дня, тремтіння всього неба і людської історії та всього, що існує. Можливо, ми пізнаємо це лише після Судного дня, коли розпочнеться вічне життя. 

Ісус взяв на Себе наші гріхи, наші рани і хвороби, Його синці зцілили нас. Ми всі йшли своєю дорогою, а Бог поклав провину всіх нас на Нього. 

Ісус, мов виноград, розчавлений у чавилі, - найжалюгідніша людина в історії людства, осквернена, осміяна, потоптана, зневажена і прибита до двох колод — до хреста. Ісус був єдиним чоловіком в історії людства без гріха. 

Страсна П’ятниця – це красномовна промова про те, якою є ця земля, ким є людина, що таке світ і якою є історія людства. Але також Страсна п'ятниця це велика потіха.

Якщо Бог увійшов у муки страждань, жаху, якщо був прогнаний і розп’ятий, то всі наші розп’яття, вигнання, хвороби, смерті, жахи, зневаги, глузування і приниження мають сенс і у цих стражданнях ми досвідчимо перемогу.

Господь є з нами. Кожного разу, коли переживаєш якесь страждання, хворобу, страх, тривогу, запам’ятай, що це двері, за якими  знайдеш Ісуса Христа. Твоє страждання стає тим самим зустріччю з живим Богом. Тому стражденні – це благо для країни, суспільства і Батьківщини. 

Страждання прокладає шлях до слави, перемоги, панування над землею і до життя вічного. Страждання і зневага — це людська гідність. Вигнання, мука і приниження людини вже більше не означає перемогу ворога, не є проявом безглуздості, поразки. Але навпаки це прояв перемоги, радості, безпеки. 

Господь є з нами. Кожна боротьба за те, що є добрим для людини, кропітка побудова більш справедливого суспільства, кожне покладене життя задля добра інших віднині є благословенними, і для них приготовлено царство небесне. 

Страждаючі люди є улюбленцями Бога. Ті, хто бореться за мир, свободу і справедливість, є найулюбленішими дітьми Бога. Таким чином Страсна п’ятниця перевертає шкалу цінностей.

Страсна п'ятниця це жах для всіх тих, хто вбиває, хто провадить війни і для кого людина не важлива, для всіх кар’єристів, які хочуть слави в цьому світі, для всіх, хто хоче, щоб про нього говорили і писали, для всіх, хто боїться презирства, пліток і наклепів. Вони знаходяться не на боці Бога і Бог не є на їхньому боці. Вони втрачають, їх постійно супроводжують невдачі. 

Страсна п’ятниця є підтвердженням того, що варто жити для людини, бути відкритою людиною для інших, бути близько Бога  заради добра людини. 

Важливо знайти хвилинку спокою, зупинитися і роздумувати в цьому дні, тому що в цей день зупинилася історія людства.

У цей день наша провина була знищена, наші болі, хвороби зцілені. У цей день князь цього світу, сатана, ворог людини, був вигнаний і засуджений. У цей день засуджені ті, хто переслідує інших людей, хто мордує, грабує, топче і спалює їхнє майно. Це день поразки кожного, хто є проти людини, хто кривдить людину. Це день великого поділу людства. Це є день прийняття рішення кожного з нас.

 Блаженні, хто страждає, хто сумує. Блаженні лагідні, блаженні миротворці, блаженні убогі духом, блаженні, бо це їхній день, це їхнє свято, їхня перемога. 

Горе хуліганам, горе тим, хто збагачується за рахунок інших, горе тим, хто кривдить людину. Горе тим, у кого немає милосердя, співчуття і любові, хто не допомагає потребуючим. Цей день – їхня поразка.

Важливо сьогодні прийняти рішення. Зробімо це у цю мить. Цей день для цього є найбільш відповідним. 

 

Томіслав Іванчіч, "Oaze života" 

переклала з хорватської Марія Сохацька