Свята Земля: латинський Патріарх Єрусалиму звернувся до вірних з листом
  • Втр, 24/10/2023 - 18:35

У посланні до вірних своєї дієцезії кардинал П’єрбаттіста Піццабалла закликає своїх вірних приєднатися до дня молитви, покути й посту за мир, який з ініціативи Папи Франциска відбуватиметься 27 жовтня, а також ділиться деякими думками про ситуацію в регіоні.

Увесь світ дивиться на Святу Землю як на місце, що є постійною причиною воєн та поділів, і саме тому він приєднався до нас у молитві 17 жовтня і, за закликом Папи Франциска, зробить це знову під час чергового дня молитви, що відбудеться наступної п'ятниці, 27 жовтня. Це, власне, те, що ми, християни, можемо робити в цей час: молитися, каятися, заступатися. Про це у листі до вірних нагадав кардинал П'єрбаттіста Піццабалла, латинський Патріарх Єрусалиму.

«Ми переживаємо один з найскладніших і найболючіших періодів у нашій новітній історії», – написав Блаженніший П’єрбаттіста. «Вже понад два тижні нас переповнюють картини жахіть, які пробудили давні травми, відкрили нові рани і спричинили вибух болю, розчарування і гніву всередині нас», а багато що навколо нас, «здається, говорить про смерть і нескінченну ненависть», – веде далі він, наголошуючи, що «серед цього галасу, в якому оглушливий гуркіт бомб змішується з багатьма голосами страждання», необхідно повертатися до Євангелія.

Неприпустимий напад

Підкреслюючи необхідність «віддавати кесареве кесарю, а Боже Богу», патріарх ствердив, що його сумлінням і моральним обов'язком є «чітко заявити, що те, що сталося 7 жовтня на півдні Ізраїлю», коли в результаті атак ХАМАСу загинули сотні мирних жителів, «жодним чином не припустимо, і ми не можемо не засуджувати це». «Немає жодних підстав для такого звірства, – наголосив він, – і ми зобов'язані ствердити це і засудити його». «Застосування насильства несумісне з Євангелієм і не веде до миру», бо «життя кожної людської особи має однакову гідність перед Богом, який створив нас усіх на свій образ і подобу».

«Та ж сама совість, – додає він, – з почуттям великого тягаря на серці змушує мене сьогодні з такою ж ясністю заявити, що новий виток насильства приніс понад п'ять тисяч смертей в Газі, серед яких багато жінок і дітей, десятки тисяч поранених, зрівняні з землею квартали, нестачу медикаментів, води і предметів першої необхідності для більш ніж двох мільйонів людей. Це трагедії, які годі зрозуміти і які ми зобов'язані беззастережно засудити. Безперервні і важкі бомбардування, які вже кілька днів поспіль обрушуються на Газу, призведуть лише до нових смертей і руйнувань і лише посилять ненависть і обурення. Це не вирішить жодних проблем, а лише створить нові».

Зупинити насильство

«Настав час зупинити цю війну, це безглузде насильство, – стверджує латинський Патріарх Єрусалиму. – Тільки поклавши край десятиліттям окупації та її трагічним наслідкам, а також надавши палестинському народові чітку і безпечну національну перспективу, можна буде розпочати серйозний мирний процес», – наголошує він, додаючи, що якщо ця проблема не буде вирішена в корені, «ніколи не буде стабільності, на яку ми всі сподіваємося». «Трагедія цих днів повинна привести всіх нас, релігійних діячів, політиків, громадянське суспільство, міжнародне співтовариство, до більш серйозних зусиль, ніж ті, що були зроблені до цього часу. Це єдиний спосіб уникнути інших трагедій, подібних до тієї, яку ми зараз переживаємо. Ми зобов'язані це зробити перед численними жертвами цих днів і жертвами минулих років, – зазначив ієрарх, – і ми не маємо права перекладати це завдання на інших».

Молитва за загиблих

«Потрібна мужність, щоб вимагати справедливості, не поширюючи ненависть», – пише Блаженніший П’єрбаттіста, зазначаючи, що «хочемо просити Бога цієї мужності». Він запевняє у своїй молитві за всіх і, зокрема, за християнську громаду в Газі, згадуючи також про загиблих в результаті бомбардування православної парафії святого Порфирія та про їхні сім'ї. Напередодні урочистості Пресвятої Марії, Цариці Палестини, кардинал Піццабалла підніс молитву за всіх невинних жертв. Їхні страждання, за його словами, мають перед Богом «дорогоцінну і відкупительну цінність, тому що вони з'єднані з відкупительними стражданнями Христа». «Нехай їхні страждання наблизять мир», – побажав він.