Екстремісти спалили будинки християн у Єгипті
  • Чтв, 25/04/2024 - 16:57

Мусульманські екстремісти підпалили кілька будинків християн у провінції Мінья на півдні Єгипту, продовжуючи антихристиянське насильство менш ніж за два тижні до святкування цими християнами Великодня.

За даними «The New Arab», коли антихристиянським фанатикам не вдалося позбавити християн їхніх будинків у відплату за спробу побудувати церкву в селі Аль-Фавахер, вони спалили будинки ввечері 23 квітня, інформує CNA.

У своєму офіційному Twitter єпископ Коптської православної церкви Анба Макаріус написав 24 квітня, що єгипетські сили безпеки «взяли ситуацію під контроль, заарештувавши підбурювачів і виконавців», і що уряд «виплатить компенсацію постраждалим і притягне винних до відповідальності».

Відзначивши, що зараз в Аль-Фавахері панує спокій, Макарій додав: «Нехай Бог захистить нашу дорогу країну, Єгипет, від усякого зла».

Християнство в Єгипті бере свій початок із самих початків віри, і майже 10% із 111-мільйонного населення країни є християнами. Більшість єгипетських християн належать до Коптської православної церкви, тоді як близько 2,5% належать до Коптської католицької церкви та інших партикулярних церков.

Християни складають найбільшу меншину в Єгипті, і Макарій очолює коптських християн провінції Мінья, де проживає приблизно одна третина християн країни. Він ледве пережив спробу вбивства понад 10 років тому.

Організація «Open Doors», яка відстежує переслідування послідовників Христа, вважає Єгипет 38-ю найнебезпечнішою країною світу для християнства. У 2018 році семеро християн були вбиті мусульманськими терористами, які напали на автобус з паломниками. У 2017 році терористи "Ісламської держави" розбомбили дві коптські православні церкви, убивши понад 40 людей. А в грудні 2016 року терорист підірвав бомбу, убивши себе та 189 віруючих церкви св. Петра і Павла, постраждали понад 400 осіб.

Під час свого візиту до Єгипту у 2017 році Папа Франциск відслужив Літургію для невеликої католицької громади та закликав християн пробачити звірства. Відносини між Ватиканом і Коптською православною церквою, лідером якої є Папа Тавадрос II, за останні роки покращилися.

На початку цього року Папа Франциск визнав канонізацію Коптською православною церквою 21 коптського православного мученика Лівії.

Минулого року Папа Тавадрос ІІ відслужив Божественну Літургію в Архибазиліці Святого Івана Латеранського, де виголосив проповідь про єдність християн. Однак з тих пір Тавадрос II скоротив відносини з Ватиканом після публікації в грудні 2023 року Fiducia Supplicans.

Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF), відзначаючи, що уряд президента Абделя Фаттаха ас-Сісі призначив першого в історії християнина до Вищого конституційного суду, а також засудив екстремістського мусульманина, який убив священника, розкритикував «повільні темпи дозволів на залишені заяви про легалізацію», що дозволило б будівництво нових церков. Єгипет входить до спеціального списку спостереження USCIRF за толерантність до серйозних порушень релігійної свободи.

У 2016 році законодавча влада Єгипту прийняла закон про будівництво церков, нібито для легалізації такого будівництва за допомогою дозволів.