Святіший Отець призначив членів нової Колегії в рамках Конгрегації віровчення
  • Чтв, 22/01/2015 - 09:01

Папа призначив членів спеціальної Колегії з апеляції до Звичайної сесії Конгрегації віровчення. Орган був створений 11 листопада 2014 в рамках  згаданої вище ватиканської дикастерії. Головою Колегії став єпископ Чарльз Шиклуна з Мальти, який ще кілька років тому був промотором справедливості в Конгрегації віровчення. Її членами були призначені чотири ватиканських кардинали: Зенон Грохолевський, Ацільйо Нікор, Франческо Кокапальмерійо і Джузеппе Версальді, а також архиєпископ Росаріо в Аргентині Хосе Луїс Малаган та іспанський єпископ Хуан Ігнасіо Ар'ета Очоа де Чичинтру, секретар Папської ради з інтерпретації законодавчих текстів. Членами-заступниками Папа призначив двох ватиканських кардиналів: Хуліана Еранса і Джорджа Карбеліні.

У листопаді 2014 Папа встановив в рамках Конгрегації віровчення спеціальну Колегію з кардиналів і єпископів, яка покликана займатися апеляціями щодо канонічних злочинів серйозної природи, які були здійснені проти моралі або відносяться до надуживання в здійсненні таїнств. Про них йдеться в 1-6 параграфах Апостольського листа Івана Павла II "Sacramentorum Sanctitatis Tutela". Всі члени Колегії призначаються безпосередньо Святішим Отцем. Новий орган буде керуватися у своїй діяльності спеціально розробленим Регламентом.

Причиною рішення понтифіка стала велика кількість звернень, які надходять в Конгрегацію віровчення, і необхідність забезпечення якнайшвидшого розгляду такого роду справ.

Канонічні правопорушення, зарезервовані виключно для розгляду Конгрегацією віровчення, що стосуються чинів, спрямованих проти святості Святих Дарів, таїнства Євхаристії і таїнства покаяння. Також сюди відносяться серйозні злочини проти моралі, наприклад, гріх проти шостої заповіді, вчинений священиком із особою неповнолітнього віку, до вісімнадцяти років.