Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (20.04 - 26.04)
  • Втр, 28/04/2015 - 01:08

У понеділок,  20 квітня 2015 року, Папа Франциск звернувся до делегації Конференції Європейських Рабинів, відзначивши, що систематичний діалог між Католицькою Церквою та єврейськими спільнотами триває вже майже півстоліття, а 28 жовтня відзначатиметься 50-річчя Декларації «Nostra aetate» Другого Ватиканського Собору, яка досі залишається «орієнтиром для наших зусиль у цьому напрямку». Єпископ Риму висловив стурбованість з приводу проявів антисемітських тенденцій в сьогоднішній Європі. «Крім того, – додав Папа, – слід повсюди засудити прояви ненависті та насильства щодо християн та вірних інших релігій».

Під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», коментуючи євангельську розповідь про те, як люди шукали за Ісусом після чуда помноження хлібів, Папа Франциск зауважив, що у вірі існує небезпека не зрозуміти справжню місію Ісуса, зловживаючи Його іменем у пошуках влади. Схожі спокуси диявол пропонував Ісусові, спокушаючи Його в пустелі: спокуси хліба, видовищ та відступництва.

У вівторок, 21 квітня, під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», коментуючи під час ранкової проповіді біблійну розповідь про каменування святого Стефана, Папа Франциск зі зворушенням згадав про всіх тих, які сьогодні зазнають переслідувань та смерті лише за те, що вони – християни: «Згадаймо про наших братів, обезглавлених на побережжях Лівії, згадаймо про юнака, якого товариші спалили живцем, бо він був християнином, згадаймо про тих мігрантів, яких викинули у море, бо вони були християнами, згадаймо про тих ефіопів, що бути вбиті лише за те, що були християнами... і багатьох інших... Сьогоднішня Церква – Церква мучеників: вони страждають і віддають життя, а ми отримуємо Боже благословення через їхнє свідчення».

Стало відомо, що помер емеритований єпископ Чикаго, кардинал Френсіс Джордж. Святіший Отець висловив у телеграмі своє співчуття. 

З приводу чергового випадку масової страти православних ефіопців, скоєної джихадистами у Лівії, Папа Франциск надіслав співчуття на ім’я Абуни Матія, Патріарха Ефіопської Православної Церкви. Глава Католицької Церкви висловив Предстоятелеві Ефіопської Православної Церкви щирі співчуття, запевняючи у молитовній близькості перед обличчям «безперервного мучеництва, настільки жорстоко завдаваного християнам Африки, Близького Сходу й у деяких частинах Азії». «Немає жодної різниці, чи ці жертви є католиками, коптами, православними чи протестантами. Їхня кров однакова в ісповіданні Христа!»

У вересні у Ватикані відкриють бібліотеку Йосифа Ратцінгера – Бенедикта XVI, що повністю присвячена життю і думкам Папи-емерита. Її осередок буде у будівлі Бібліотеки німецького колегіуму та Інституту римського товариства Горреса при німецькому кладовищі у Ватикані. Книгозбірня поки нараховує тисячу найменувань різними мовами.

Під час попередньої загальної аудієнції, у середу, 22 квітня 2015 р., Святіший Отець зупинився над другою розповіддю про створення людей з 2 розділу Книги Буття. У початкові стосунки взаємності та взаємодоповнюваності між чоловіком і жінкою після гріхопадіння почали проникати тисячі форм підпорядкування та поневолення, приниження й навіть насильства. За словами Святішого Отця, історія переповнена слідами цього, наприклад, в негативних крайнощах патріархальних культур, в різноманітних формах проявів вищості чоловіка над жінкою, де жінку вважалося чимось другосортним, чи у перетворенні жіночого тіла в товар у сучасній медіакультурі. «Але згадаймо також, – додав він, – оту свіжу епідемію зневіри, скептицизму чи навіть ворожості, що поширюється в нашій культурі, зокрема, з огляду на зрозумілу зневіру жінок, щодо союзу між чоловіком та жінкою, який би був здатним одночасно вдосконалювати інтимність спільності та оберігати гідність відмінностей». Та біблійна розповідь про гріхопадіння перших людей завершується згадкою про те, що Бог пошив для чоловіка та жінки одяг, що вказує на Його «батьківську опіку над людською парою». «Сам Бог, – сказав Папа, – оберігає свій шедевр та піклується про нього».

О. Федеріко Ломбарді, Директор Ватиканського прес-центру, оприлюднив заяву, в якій стверджується про те, що Папа Франциск, отримавши й прийнявши запрошення з боку цивільної влади та єпископату Куби, вирішив здійснити зупинку на острові по дорозі до США.

Четвер. Святий Престол створив спеціальну інтернет-сторінку, присвячену Ювілейному Рокові Милосердя, який починається в цьому році в Церкві. Вона працює в шести мовних версіях: італійською, англійською, іспанською, французькою, португальською та польською. За адресоюwww.iubilaeummisericordiae.vaможна знайти основні документи.

У декларації Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу, оприлюдненій 22 квітня 2015 року,читаємо: «Події останнього часу спричиняються до того, що багато-хто запитує: Чи ще залишилося місце для діалогу з мусульманами? Відповіддю є: Так, як ніколи раніше. Насамперед тому, що значна більшість самих мусульман не поділяє варварства». Звернення закінчується словами Папи Франциска, сказаними під час відвідин столиці Туреччини 28 листопада 2014 р.: «Всевишній є Богом життя та миру. Від усіх, які стверджують, що Йому поклоняються, світ очікує, що вони будуть людьми миру, здатними жити, як брати і сестри, не зважаючи на етнічні, релігійні, культурні чи ідеологічні відмінності».

У проповіді під час Святої Меси, яку Святіший Отець очолив у п’ятницю, 24 квітня 2015 року, у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти», він нагадав, що Ісус завжди пам’ятає той момент, коли Він нас вперше зустрів. «Просімо у Господа дару пам’яті, щоб також і ми ніколи не забували про першу зустріч із Ним, про ту зустріч, яка змінила усе наше життя».  

У Ватикані 17-21 квітня відбулося засідання Папської академії соціальних наук, присвяченого боротьбі з торгівлею людьми. Академіки закликали до якнайшвидшого створення світового агентства, яке могло б притягати до відповідальності держави, що порушують підписані ними раніше протоколи у цій галузі.

Посол України Тетяна Іжевська зустрілась із Першим заступником Глави зовнішньополітичного відомства Святого Престолу Антуаном Каміллєрі. У ході зустрічі співрозмовники обговорили останні події на сході України, актуальні питання двостороннього співробітництва та спільні заходи на найближчу перспективу. 

В суботу, 25 квітня, Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані членів Фонду Івана Павла II - об'єднання, яке вже протягом більше 30-ти років займається ініціативами освітнього, культурного, релігійного і благодійного характеру. Папа нагадав, що Фонд  діє на користь священиків і мирян, допомагаючи їм відповідати на культурні та пастирські виклики сучасності. Він закликав черпати натхнення з великої спадщини соціального навчання, яку залишив Церкві св. Іван Павло II і яка сьогодні актуальна, як ніколи. 

На неділю, 26 квітня 2015 р., припадає 52-й Всесвітній день молитви за покликання. З цієї нагоди Святіший Отець написав окреме послання, а у неділю вранці очолив Євхаристійне богослуження у Ватиканській базиліці Святого Петра, під час якого уділив пресвітерське рукоположення 19-тьом дияконам.

Перед проказуванням молитви «Царице Неба» Папа Франциск звернувся до Пречистої Діви з проханням: «Нехай же Пресвята Марія випросить для мене, для єпископів та священиків усього світу, благодать служити святого Божому людові радісним проповідуванням Євангелія, святим звершуванням Святих Тайн та терпеливим і лагідним душпастирським проводом».

Руйнівний землетрус стався в суботу в Непалі, залишивши після себе тисячі жертв. Дізнавшись про це, Папа Франциск підніс молитву за потерпілих.

Кардинал Держсекретар П'єтро Паролін відповів на запитання журналістів щодо актуальних тем міжнародного порядку денного: 100-річчя вірменської трагедії, проблеми міграції, подорож Папи на Кубу, відносин Святого Престолу з Китаєм, терористичної загрози для Ватикану: http://catholicnews.org.ua/glava-vatikanskoyi-diplomatiyi-pro-podiyi-v-sviti

Постійний спостерігач від Апостольського Престолу при ООН монсеньйор Бернардіто Ауса, виступаючи в Нью-Йорку на дебатах про роль молоді у протидії екстремістському насильству і в просуванні миру, заявив про необхідність протистояти поширенню екстремістських ідеологій серед молоді та сприяти вихованню молоді в дусі поваги до інших людей. 

Радимо ознайомитись:

Пояснення Ватикану позиції щодо фундаменталізму: http://catholicnews.org.ua/vatikan-poyasniv-poziciyu-shchodo-fundamentalizmu

Підсумок послання Папи Франциска з нагоди дня молитви за покаяння: http://catholicnews.org.ua/pidsumok-poslannya-papi-franciska-z-nagodi-dnya-molitvi-za-poklikannya