Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.09 – 27.09)
  • Втр, 29/09/2015 - 01:08

19 вересня розпочалась Х Апостольська подорож Святішого Отця Франциска, під час якої він відвідав Кубу та США. На острові Куба Папа перебував із суботи (19 вересня) до понеділка (21 вересня).

У понеділок Святіший Отець відвідав місто Ольґін та Сантьяґо-де-Куба, де він зустрівся із єпископатом, а на завершення дня Папа разом з кубинськими єпископами  молився до Богородиці Милосердя перед її чудотворною статуєю в санктуарії Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре. Відвідуючи східнокубинське місто Ольґін Папа відправив Святу Літургію. Під час проповіді Понтифік закликав вірних дивитися на інших Божими очима. У санктуарії Папа Франциск також відслужив Літургію, повчаючи, що наша віра та присутність Святого Духа повинні спонукати нас до руху, до дії.

Останньою подією Апостольських відвідин Куби була зустріч Папи із кубинськими родинами. У ході зустрічі він зазначив, що саме вдома, в родині ми вчимося солідарності, братерства, цінувати життя та інших чеснот, як також прощення та бути самим собоюБільше новин про перебування Святішого Отця на Кубі шукайте тут. Короткий огляд перших двох днів візиту можна знайти тут.

До США Святіший Отець прибув у вівторок 22 вересня, проте офіційна частина візиту розпочалась наступного дня у середу.

Першою подією середи було офіційне привітання та візит ввічливості до Глави держави. Папа висловив свої очікування від подорожі, а також наголосив на необхідності забезпечити релігійну свободу. Зустрічаючись із американськими єпископами, Понтифік запевних їх у своєму супроводі й підтримці та закликав єпископів захищати бідних, іммігрантів, родину й ненароджених дітей.

Найбільший подарунок, який отримав народ США від Папи Франциска під час його Апостольських відвідин – це новий святий, перший святий, канонізований на території США й, одночасно, перший святий іспаномовних громадян Північної Америки. Це блаженний о. Хуніперо Серра, – францисканський місіонер у Каліфорнії, що жив у ХVІІІ сторіччі. Під час Святої Літургії Папа Франциск назвав його уособленням Церкви, яка виходить назовні, що ділиться з усіма Доброю Новиною.

Цього ж дня Понтифік здійснив незапланований візит до монастиря Малих сестер убогих, які подали позов до суду проти адміністрації Обами стосовно законопроекту, згідно з яким медичне страхування забезпечує фінансування абортів.

У ході візиту був запланований виступ Святішого Отця перед Конгресом США. Папа наголосив, що «націю можна вважати великою, якщо вона захищає свободу, поширює культуру, яка дає змогу мріяти про повноцінні права всіх співгромадян, змагається за справедливість, захищаючи пригноблених та сіє мир.»

У четвер, 24 вересня, Понтифік також зустрівся із безхатчинками. Папа пригадав присутнім, що Христос народився без даху над головою і тому розділяє із нами усі наші потреби, нужди та несправедливість.

Ввечері цього дня Папа зустрівся із духовенством та відправив молитву Вечірні. «Цього вечора, дорогі брати та сестри, я прибув на молитву з вами, священиками та богопосвяченими особами, щоб наше покликання і далі будувало велику будівлю Божого Царства в цій країні», – мовив проповідник.

Головною подією п'ятниці став виступ Папи Франциска перед ООН:» «Не лише у випадках переслідувань з причини релігії або культури, але в кожній ситуації конфлікту, як от в Україні, Сирії, Іраку, Лівії, Південному Судані та в регіоні Великих Озер, перш, ніж з інтересами якоїсь сторони, навіть законними, мається справу з конкретними обличчями. У війнах та конфліктах саме люди, наші брати й сестри, чоловіки й жінки, молодь і похилі віком, діти плачуть, страждають та вмирають».

25 вересня Папа зустрівся із родинами мігрантів та молодшими школярами Нью-Йорку.

На завершення перебування у Нью-Йорку Святіший Отець відправив Літургію. У проповіді Папа наголосив, що Бог живе у наших містах, Церква живе у наших містах і хоче стати закваскою людей, досягнути всіх, супроводжувати всіх, звіщаючи чудесні речі про Того, Хто є чудесним Порадником, могутнім Богом, Отцем довічним, Князем миру».

У суботу Папа прибув до Філадельфії – завершального етапу Х Апостольської подорожі Папи Франциска. Відправляючи Святу Літургію, Папа у світлі життєвої історії святої Кетрін Дрексель Папа Франциск пригадав духовним особам Пенсильванії про те, що одним із великих викликів, які стоять сьогодні перед Церквою, є пробудити в усіх вірних «почуття особистої відповідальності в місії Церкви».

У цей день Папа також зустрівся із іспаноиовною спільнотою Філадельфії, закликаючи присутніх пам’ятати про своє минуле, аби з вірою дивиться на виклики сучасного й майбутнього».

Дбаймо про сім’ю та захищаймо її. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників великого свята родин, яке відбулося в передостанній день VIII Всесвітньої зустрічі сімей, яка відбувається в місті Філадельфії в США. Беручи участь у молитовному чуванні в суботу, 26 вересня 2015 р., вислухавши свідчення з різних континентів, між якими була розповідь української мами з Івано-Франківщини, Папа Франциск сказав, що Бог є добрим, прекрасним та істинним, як зауважив Святіший Отець, а сім’я є Його задумом. Суспільство ж «зростає сильним», якщо будується «на фундаменті сім’ї.

Заключним заходом Апостольської подорожі Папи Франциска до США стала Божественна Літургія з нагоди закриття Всесвітньої зустрічі Родин у Філадельфії, США, яку Понтифік відслужив у неділю, 27 вересня. У проповіді Папа закликав вірних були співучасниками у бенкеті благовісті: «Кожна людина, яка у цьому світі бажає закласти сім’ю, яка навчає дітей радіти кожним жестом, спрямованим на перемогу над злом, сім’ю, яка показує, що Святий Дух є живим і діяльним, знайде нашу вдячність і нашу пошану, незалежно від того, до якого народу, регіону чи релігії вона належить. Нехай Господь подасть нам дар бути пророками».

Ще більше новин про Х Апостольську подорож Святішого Отця Франциска на Кубу та у США шукайте тут.

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, та владика Йосиф (Мілян) із представниками монашества завітали до Архиєпископа Томаса Едварда Галліксона, Апостольського Нунція, на завершення його дипломатичного служіння в Україні. Блаженніший Святослав подякував Архиєпископу Томасу за його служіння, яке було найважче в новітній історії України і Української Греко-Католицької Церкви зокрема.