Тижневий огляд: переслідування християн (25.01-31.01)
  • Пон, 01/02/2016 - 22:39

25 січня з’явилося повідомлення про те, що група атеїстів з міста Акрон штату Огайо подала позов до Федерального окружного суду США з вимогою прибрати фразу In God We Trust («На Бога уповаємо») з доларових купюр. У тому випадку, якщо суд стане на сторону позивачів, фраза повинна бути прибрана з банкнот. Даний випадок далеко не перший у судовій практиці держави. 

27 січня повідомляється, що суд присяжних у Х’юстоні вирішив не висувати проти «Planned Parenthood» жодних звинувачень, не дивлячись на те, що зібрано низку серйозних свідчень про протизаконну діяльність цієї організації, яка протизаконно торгує органами абортованих дітей. Натомість цей же ж суд висунув звинувачення проти Девіда Далейдена, який організував розслідування стосовно діяльності «Planned Parenthood». Суд висунув звинувачення проти Девіда Далейдена у тому, що він начебто планував придбати у «Planned Parenthood» органи абортованих дітей. Таке звинувачення несе за собою загрозу 20-річного тюремного ув’язнення. 

У США наростає хвиля обурення шокуючим рішенням суду в Х’юстоні на користь «Planned Parenthood», а проти pro-life активістів, які викрили протизаконну діяльність цієї організації. До голосів протесту доєдналися і четверо кандидатів на посаду Президента США.

Єпископ Калгарі Преосвященний Владика Фрідріх Генрі оприлюднив гостре послання проти державного тоталітаризму в канадській провінції Альберта. Владика наголошує на тоталітарному характері державного накидання морального релятивізму та гендерної ідеології, а також на тому, що сьогодні канадське суспільство рухається у напрямку встановлення диктатури релятивізму, який не визнає нічого окрім власного людського его і його забаганок. 

Відповідно до інформації за 28 січня читаємо, що під час прес-конференції в Києві Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського Патріархату Климент заявив, що Київському Патріархату в Криму загрожує ліквідація та знищення. За словами архієрея, діючими залишилися лише ключові парафії в місті Сімферополі, Первомайському та Білогірському районі. 1 січня 2016 року завершився термін, відведений російською окупаційною владою для перереєстрації українських релігійних громад в Криму. 

Російський «арбітражний суд» Криму ухвалив рішення вилучити з власності Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату належні їй приміщення. Мова йде про приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги в центрі Сімферополя. За словами архієпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ Київського патріархату Климента, керівництво Кримської єпархії УПЦ Київського патріархату не залишить приміщення собору і продовжить боротьбу за нього.

29 січня з’явилося повідомлення про те, що в окупованому Донецьку біля Храму Покрову Пресвятої Богородиці УГКЦ провели мітинг проти сект. Близько 500 людей зібралися біля храму, деяких привезли на автобусах. Багатьом з тих, хто прийшов на мітинг,  роздавали заздалегідь підготовлені плакати. Мітингувальники заявили, що виступають проти сектантів Греко-Католицької Церкви, яка, за їх словами, нав'язує людям ідею єдності з Україною.

Згідно з інформацією за 30 січня читаємо, що посол Тайваню при Апостольському Престолі Метью Лі заявив, що немає жодного прогресу в переговорах між КНР та Апостольським Престолом стосовно долі католиків материкового Китаю. Китайська сторона продовжує наполягати, що католицькі єпископи Китаю можуть бути іменованими тільки так званою Патріотичною асоціацією й не визнає право Апостольського Престолу іменувати єпископів.  

УГКЦ в Донецьку звинуватили у підривній діяльності та у зв’язках із ЦРУ. Місцеві мешканці пікетували греко-католицький храм Покрови пресвятої Богородиці. Учасники акції звинуватили представників церкви у діяльності, що підриває цілісність сепаратистських угруповань та підбурює до війни. Представники УГКЦ заперечують звинувачення, наполягаючи, що священики, які залишились працювати у місті, є аполітичними. Водночас, відзначають активізацію інформаційної кампанії, спрямованої проти греко-католицької церкви, частиною якої може бути і акція в Донецьку.