Тижневий огляд: життя УГКЦ (21.04 – 27.04)
  • Срд, 30/04/2014 - 10:33

У Світлий понеділок, 21 квітня 2014 р. Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит Львівський відвідав храм Свв. Ольги та Єлизавети. Перед початком Божественної Літургії, яку звершив владика у співслужінні адміністратора цього храму о. Івана Галімурки та священиків, Митрополит Львівський здійснив освячення нового іконостасу собору.

У Чернігові Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив монастир, храм і надбанний хрест монастиря сестер Згромадження Чину Найсвятішого Ізбавителя (редемптористок). З Блаженнішим Святославом співслужив владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. Монастир носитиме назву Різдва Пресвятої Богородиці. Сюди також перенесли греко-католицьку парафію Святих верховних апостолів Петра і Павла в Чернігові. Відтепер усі богослужіння парафії відбуватимуться в монастирі Різдва Пресвятої Богородиці.

На Черкащині, у селі Моринцях, малій батьківщині Тараса Шевченка, 22 квітня 2014 року урочисто відновили дубову алею, висадивши 20 молодих дерев. Під час відновлення алеї Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відслужив Молебень і посадив іменне дерево. Зростатиме також іменний дуб Архиєпископа-емерита Блаженнішого Любомира (Гузара).

У середу, 23 квітня, у Покотилівському Свято-Покровському монастирі відбулися деканальні збори за участю владики Степана (Менька), владики-номінанта Василя Тучапця, а також усіх священиків деканату.

24 квітня 2014 р. у приміщенні Музею історії релігії (м. Львів, пл. Музейна, 1) відбулась святкова академія присвячена 100-річчю від дня народження визначного Галицького церковного і громадського діяча, греко-католицького священика о. Артемія Цегельського.. На урочистості був присутній Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, духовенство УГКЦ, історики, культурні та громадські діячі, які виступили із своїми доповідями про особу о. Артемія Цегельського та його вклад у розвиток духовності та культури Галичини.

26 квітня в одній із центральних базилік Рима Блаженніший Святослав (Шевчук) здійснив чин ієрейського рукоположення. Новопоставлений ієрей Андрій Вахришев є докторантом Папського університету «Урбаніана» та належить до духовенства Спільноти святого Егідія. Разом із Предстоятелем УГКЦ Божественну Літургію співслужили Архиєпископ Вінченцо Палья, духівник Спільноти святого Егідія,  та владика Амброджіо Спреафіко, Єпископ Фрозіноне. На Богослужінні також був присутній Андреа Ріккарді, засновник спільноти.

Згодом о 13.00, Арсеній Яценюк, Прем’єр-міністр України, відвідав собор Святої Софії в Римі – головну українську святиню за кордоном. Главу українського уряду зустрічав Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ. Арсеній Яценюк зустрівся з українською громадою Рима одразу після свого візиту до Ватикану, де він мав аудієнцію у Папи Франциска та зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці. 

27 квітня, вранці Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, взяв участь в канонізації двох визначних Понтифіків минулого століття: Папи Івана XXIII та Папи Івана Павла II. Із Святішим отцем Франциском співслужили Предстоятелі різних Східних Католицьких Церков, 150 кардиналів та понад 700 єпископів.

Коментуючи цю історичну подію для «Живого.ТБ», Верховний Архиєпископ УГКЦ зауважив, що канонізація обох Пап є справжнім святом для України і УГКЦ. Бо «отримавши таких заступників і світ, і Україна, випросить у Господа ласку миру і свободи».  

Слово Митрополита Львівського у Томину неділю

Бог хоче, щоб ми стали не одним з народів, але зрілим народом  в контексті не лише європейського вибору, але в контексті усієї Землі, - владика Венедикт.

У пошуках єдності.  - владика Венедикт.

«Ми маємо використати всі можливості для мирного врегулювання конфлікту… але не ціною соборності України», – Глава УГКЦ

Нещодавно побачив світ «Благовісник Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви», у якому зібрано офіційні матеріали УГКЦ за минулий 2013 рік. Зазначимо, що головним редактором цього видання є сам Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав. Видання буде корисним насамперед богословам – єпископам, священикам, семінаристам тощо. Однак книжка буде цікавою і мирянам, які хочуть знати й читати слово своєї Церкви.

 

Анонси:

4 – 5 травня у Львівській архиєпархії заплановані урочистості з нагоди канонізації Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ, що відбулися 27 квітня у Ватикані.

10-11 травня 2014 р. відбудеться піша проща з Рудок до Прилбич. Прочани, вшановуючи 70-ту річницю смерті Митрополита Андрея і 110-ті роковини смерті його матері Софії, пройдуть 40 км шляху. Завершиться проща родин Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолить Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит Львівський у храмі Різдва Пресвятої Богородиці с. Прилбичі у неділю 11 травня в 11.00 год.

16-18 травня, з нагоди свята чудотворної ікони Унівської Богородиці, в рамках ЄМП, відбудеться ХХІ Міжнародна молодіжна піша проща «Львів – Унів». Організатори прощі  запрошують молодь та всіх охочих у мандрівку в пошуках Божої любові, оскільки тема прощі «Перебувайте у моїй любові» (Йо. 15.9).

21 травня, у день пам’яті святого Івана Богослова, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві (вул. Микільсько-Слобідська, 5) відбудеться архиєрейська хіротонія ієромонаха Василя Тучапця, ЧСВВ. Архиєрейська Літургія з Чином архиєрейської хіротонії розпочнеться об 11.00.