Туринська плащаниця і Страсті Христа. Кардіолог розповів про Христові рани
  • Птн, 14/04/2023 - 00:32

Про страждання Господа Ісуса Христа можна багато що розповісти на основі Туринської плащаниці. Рани, що науковці відкрили на відображенні постаті, яку видно на полотні, відповідають тим, які нанесли Спасителеві. Про деталі для pch24.pl розповів професор Владислав Сінкєвіч, кардіолог і спеціаліст у сфері внутрішніх захворювань.

«На даний час Плащаниця є основним доказом страждання і смерті Ісуса. Все почалось досить прозаїчно: плащаницю вшановували, бо на ній видно відображення якоїсь особи. Однак ніхто не знав, яка природа цього відображення», – розповів він. Згодом з’ясувалось, що на Плащаниці відображена свого роду фотографія особи. І досі невідомо яким чином вона там виникла.

«Вважається, що це свого роду вигорання волокна. Плащаниця жовтого кольору, а інтенсивність цього кольору залежить від того, наскільки близько тіло було розташоване до тканини. Глибина зображення сягає 40 мікронів, що є незвично малою відстанню. Досі невідомо, в результаті якого типу випромінювання відбулось припалювання тканини», – наголосив лікар.

Професор додає, що науковці намагались випалити лазером аналогічне зображення, але це виявилось надто складно, ба й неможливо, навіть із використанням сучасних технологій.

«Ця енергія може мати природу протонного, нейтронного, ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання або усіх їх разом, хоча воно може мати і цілком інше джерело енергії», – відповів він на питання про характер зображення на тканині.

«Можна зробити тривимірне зображення цієї постаті. І це вже сталось: американські дослідники з допомогою аналізатора зображення, який використовують НАСА у космічних дослідженнях (у т.ч. для аналізу зображень, які надсилає зонд «Viking»), виконали пластичне тривимірне зображення постаті з Плащаниці», – додав проф. Сінкєвіч.

Як він наголосив, на Плащаниці дуже чітко видно сліди страстей Христа.

«Плащаниця дуже чітко відображає всі страсті та хресну смерть Ісуса. На тканині знайшли понад 700 слідів від ран. Окрім того, було знайдено сліди від тернового вінка», – пояснив науковець.

«На Плащаниці видно, що обличчя понівечене, воно було покалічене і поранене через падіння, які Ісус пережив під час Хресної Дороги. Але від самого початку в первосвященника Анни один зі солдатів вдарив Ісуса по обличчю», – сказав професор. Він додав, що на Плащаниці видно велику гематому під правим оком, через яку навіть могло бути порушено можливість бачити. На думку дослідників, ніс був зламаний; на бровах була кровотеча, зламана щелепа і вирване волосся. Після цього були нанесені подальші рани.

На основі плащаниці видно, що усе тіло було повністю вкрите ранами. «Ці рани виникали в основному через бичування; вважається, що їх є близько 120. Якщо бичування здійснювало двоє солдатів, то кожен із них наніс приблизно 60 ударів. Ці удари були дуже сильними, розривали шкіру, досягали до міжреберних нервів, до міжреберних судин, навіть пошкоджували кістки, і могли навіть пошкодити плевру. Такі удари наносили досить часто. Сьогодні вважають, що у половині випадків до розп’яття злочинців не доходило, бо засуджені вмирали вже під час тортур бичування. На думку професора, Ісуса бичували так званим «flagellum» – бичем, який складається із кількох ременів, що на кінцівці мають, наприклад, металевий гачок, що вириває шматки тіла.

Як додав професор, на хресті страждання виникало перш за все через удушення. «Грудна клітка перебувала в положенні вдиху. Для того, щоб засуджений міг видихнути, то мав піднятись на ногах. Це було непросто, оскільки спричиняло страшний біль, як від пробитих рук і стоп, так і від усього пораненого тіла, що терлось об необтесане дерево хреста», – зазначив учений.