У Львові провели семінар для працівників єпархіальних управлінь УГКЦ в Україні
  • Птн, 05/09/2014 - 14:49

4 вересня у Львові, відбувся cемінар для протосинкелів, синкелів у справах духовенства і канцлерів єпархій в Україні, який провів канонічній відділ Патріаршої курії УГКЦ.

Темою зустрічі була діяльність душпастирів і життя мирян-іммігрантів, які працюють і знаходяться на територіях де немає установлених ієрархічних структур УГКЦ. Програма дня складалась із трьох доповідей, які виголосили Владика Йосиф (Мілян), голова Пасторально-міграційного відділу Патріяршої курії і Єпископ-Помічник Київської архиєпархії, Всесвітліший о. ліцензіят Марко Ярослав Семеген, національний координатор для вірних УГКЦ в Італії і о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії.

Владика Йосиф представив ціль, завдання і виклики, які стоять перед відділом, який відповідає за душпастирство вірних УГКЦ позбавлених звичайної опіки єпископів власної Церкви. Крім того, єпископ наголосив на необхідності утворення всередині УГКЦ інституту місіології, який займався б приготуванням кандидатів до праці із вірними, які знаходяться у таких обставинах. Владика пригадав, що така праця вже проводиться ПМВ через щорічні десятиденні формаційні курси для богословів старших курсів усіх духовних семінарій УГКЦ в Україні, а також під час формаційних семінарах для духовенства, чернецтва і вірних-мирян, які до неї приготовляються до такого служіння або вже є в ній задіяні.

Протоієрей Марко Ярослав Семеген у своїй доповіді в першу чергу представив виклики з якими зустрічаються священнослужителі УГКЦ в Італії у душпастирській праці для власних вірних і наголосив, що духовні особи для такого виду служіння повинні відзначатись відповідним духовним, моральним, пасторальним і соціально-культурним приготуванням. Крім того були вказані нормативні акти італійської Церкви, які регулюють початок і завершення праці священнослужителя призначеного для іммігрантів. У доповіді було звернуло увагу на важливості правильного оформлення документів зі сторони єпархіальних управлінь тих священнослужителів, які приготовляються до виїзду для такого виду служіння.

Третій доповідач, отець Андрій Танасійчук, представив приписи Східного церковного права, а також навчання Апостольської Столиці, які чітко прописують спосіб посилання і відкликання священнослужителів задіяних у душпастирській діяльності для вірних, які є позбавлені опіки Єпископа власної Церви свого права. Також було показано можливі правові форми організування такого служіння. Крім того, із доповіді було зроблено висновок, що коли мова йде про вірних приналежних до Верховно-Архиєпископських чи Патріарших Церков, то норми САхідного канонічного права рекомендують, щоб будь-який процес направлення священнослужителя для служіння вірним тієї самої Церкви чи для служіння в ієрархічних одиницях іншої Церкви свого права потребує одобрення Першоієрарха цих Церков.

Особливістю семінару було те, що після кожного реферату було обширне обговорення теми і пов'язаних із нею питань. Такий формат зустрічі дозволив не тільки почути зауваги чи питання до доповідачів, але також думку і досвід кожного учасника із ситуаціями з якими вони зустрічаються у власних єпархіях коли мова йде про посилання або відкликання власного священнослужителя. Також усі присутні підтримали пропозицію канонічного відділу про проведення регулярно таких семінарів для працівників єпархіяльних управлінь, як один із видів постійної формації по питаннях пов'язаних із такої працею.

У семінарі взяли участь представники з архиєпархій: Львівської, Івано-Франківської, Тернопільсько-Зборівської і з єпархій: Самбірсько-Дрогобицької, Сокальсько-Жовківської, Коломийсько-Чернівецької, Бучацької.