У Великий Четвер Папа Франциск знову вмиватиме ноги в’язням
  • Чтв, 04/04/2019 - 09:54

Вп’яте під час свого понтифікату Папа Франциск обрав в’язницю для звершення богослуження Великого Четверга зі зворушливим обрядом обмивання ніг

В середу, 3 квітня 2019 р., Ватиканський прес-центр поширив повідомлення про те, що Папа Франциск у четвер, 18 квітня, здійснить візит до в’язниці у Веллетрі поблизу Риму, де відслужить Святу Месу «на Господній вечері».

Програмою візиту передбачені зустріч з в’язнями, з цивільним персоналом та правоохоронцями пенітенціарної поліції, Євхаристійне богослуження з обрядом вмивання ніг дванадцятьом арештантам.

Звичай, привезений з батьківщини

Папа Франциск вп’яте завітає до пенітенціарної установи у Великий Четвер. Коли він був архиєпископом Буенос-Айреса, він відправляв Святу Месу «на Господній вечері» не в катедральному соборі, а «на периферіях людського існування», тобто в лікарнях, домах для престарілих, притулках для безхатченків чи у в’язницях. Цей звичай він привіз зі собою до Риму, і вже через кілька днів після обрання на Петрове служіння вирішив відслужити це зворушливе богослуження в римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo».

Далі були харитативний заклад «Пресвятої Богородиці Провидіння» для пацієнтів різного ступеня інвалідності (2014), римський пенітенціарний комплекс «Ребіббія» (2015), центр прийняття біженців в Кастельнуово-ді-Порто поблизу Риму (2016), тюрма для засуджених за особливо важкі злочини в Паліано (2017), римська в’язниця «Regina Coeli» (2018).