В Аргентині збільшується кількість абортів
  • Срд, 01/07/2020 - 14:13

«Влада, відповідальна за сферу охорони здоров'я в Аргентині, повинна виявляти «згуртованість», а не представляти аборти як «пріоритетну і необхідну» практику під час пандемії коронавірусу» – це зміст звернення голови Комісії єпископату Аргентини у справах душпастирства охорони здоров'я, єпископа Альберто Бочатея.

У заяві, виданій у газеті «Valores Religiosos», єрарх висловлює занепокоєння щодо значного збільшення добровільних абортів, що відбулися за останні п'ять років у Буенос-Айресі. Він також говорить, що нинішній час не підходить для дебатів на цю тему і наголошує, що також не час декларувати аборт як щось необхідне та використовувати драму пандемії для підкорення території та нав'язування того, що громадяни відкинули торік через своїх законодавців. Єпископ Бочатей згадує протокол, впроваджений 2019 р. Міністерством охорони здоров’я без парламентських дебатів, який фактично легалізує практику абортів у цій країні.

За даними, які нещодавно опублікувала газета «La Nación», у 2014 р. здійснили 91 добровільний аборт або через зґвалтування, або через загрозу здоров’ю жінки – єдині два випадки, які розглядали законом на той час. Натомість у 2019 р. у Буенос-Айресі зробили 8 388 абортів. З них 1 133 зробили підлітки у віці від 15 до 19 років, інші – жінки віком від 20 до 49 років.

«Ми зранені і налякані більш ніж вісьмома сотнями загиблих від Covid-19, – каже єпископ Бочатей, – але чи ми аналогічно зранені та налякані понад вісьмома тисячами вбитих внаслідок аборту?»

Ця драма, додає єрарх, не буде вирішена виключно протоколом, який як єдину перспективу враховує цю науково-оздоровчу. Навпаки, драма абортів вимагає глибокого та фундаментального переосмислення, відповідного часу без політичних та ідеологічних залежностей. «Стоячи між захистом життя та релятивізмом, – підсумовує аргентинський єпископ, – рішуче захищаймо життя».