В Донецьку викрали протестантських пасторів
  • Втр, 12/08/2014 - 10:29

Пастор протестантської церкви «Асамблея Бога» Сергій Косяк повідомляє про викрадення терористами ДНР двох протестантських пасторів Валерія Якубенко та Олександра Хомченко. При цьому Якубенка відлустили через добу, а Хомченка продовжують утримувати бойовики і піддавати тортурам.

«Саша Хомченко, все ще перебуває в полоні. Нагадую, вчора після вечірньої молитви в Донецьку, його і Валерія  разом з Роксоланою забрали представники ДНР. За наявною інформацією всіх трьох допитували, потім Роксолану відпустили, а Олександра і Валерія відвезли в багажнику в Макіївку на одну з баз. Звинувачення, які висунули Олександру - це те, що він пастор протестантської церкви, а для ДНР протестанти вороги і шпигуни. Валерія звинуватили в тому, що він не працює на користь ДНР і підтримує «ворожі» секти. Недавно Валерія відпустили, а Сашу Хомченко жорстоко побили і дали 5 днів примусових робіт», - написав він.

Пізніше Косяк додав ще один запис, де докладніше розповів про долю Хомченко:

«Трохи про Олександра Хомченко, який зараз знаходитися в полоні. Те, що з ним сталося - це звичайна каральна процедура для залякування, що дуже характерно для окупаційної територій. Для досягнення контролю над суспільством людей необхідно тримати в страху.

Вчора після молитви Олександра, Валеру і Роксолану бойовики відвезли в будівлю СБУ. Після допиту  Роксолану відпустили, а Олександра та Валерія, запакували в багажник автомобіля і привезли до Макіївки в будівлю військкомату. Перед цим всі особисті речі ретельно оглянули. В Олександра знайшли посвідчення пастора церкви, що вже ставилося йому в провину, і кілька знімків в планшеті, які працівники НКВД порахували компрометуючим. Ще в автомобілі були знайдені пачки чеків за бензин, які вказували на те, що в день Олександр заправляв автомобіль не менш ніж на 500 гривень, що природно відразу стало «звинувачувальним» документом в тому, що Саша - розвідник. Пояснювати катам, що Олександр щодня з бомбосховищ, зон вогню та інших небезпечних місць, вивозить жінок, дітей та інвалідів, і проробляє потім сотні кілометрів, щоб знайти безпечну дорогу для евакуації, було марно. В їхніх очах, він вже був винен. Били його за всіма правилами тортур, а потім зачитали вирок на п'ять діб арешту і примусових робіт, за незаконний релігійний мітинг в громадському місці. Молимося за нього, що б він вийшов з ув'язнення здоровим і раніше «відведеного» йому терміну».

Протестантська церква «Асамблея Бога» вже довгий час займається наданням допомоги людям, що знаходяться в зоні АТО. Хід заходів з порятунку людей від військових дій Сергій Косяк періодично описує в Фейсбуці.