В УГКЦ виготовлено ювілейну медаль Патріарха Йосифа Сліпого
  • Нед, 08/03/2015 - 17:19

З нагоди 30-х роковин смерті видатного церковного діяча Патріарха Йосифа Сліпого випущено ювілейну медаль. Ініціатива створення пам’ятної медалі належить Товариству “Свята Софія” в Римі, заснованого Патріархом Йосифом після його звільнення із сибірського заслання.

На першій стороні медалі зображений усміхнений Патріарх Йосиф як духовний батько, що з радістю очікує своїх дітей. На другій стороні зображено хрест як символ страждань українського народу,  сповнений також символів, пов’язаних із життям Патріарха. На горизонтальному рамені зображені два храми як символи його життєвого шляху від родинного села Заздрості до собору Святої Софії в Римі. На вертикальному рівні, де людина звернена до Бога, зображено шлях нашої Церкви від собору Святого Юра до, згідно “Заповіту” Патріарха, собору Святої Софії в Києві. Напис “Per aspera ad astra” вказує на три рівні відчитання медалі: життєвий шлях Патріарха Йосифа, шлях нашої Церкви та народу.

“Ця медаль є неначе символом страждання і воскресіння нашої Церкви та її визначного провідника. Особливого змісту вона набирає у світлі сучасних подій, у яких досвідчуємо не лише страждання, але й знаки Божої присутності між нами”, - розповів о. Марко Семеген, Президент товариства “Свята Софія”.

Графіку ювілейної медалі розробила Лідія Якобчук, студентка відділу скарального мистецтва Львівської академії мистецтв.

Прес-служба товаритва “Свята Софія”