В УГКЦ закликають владу не пришвидшувати штучно земельну реформу
  • Срд, 04/12/2019 - 12:00

Звертаємося до державної влади України з проханням не пришвидшувати штучно земельну реформу, а підійти ґрунтовно до цього надзвичайно важливого питання і вирішувати його комплексно задля ефективного використання земельних ресурсів нашої країни та формування високої культури й етики господаря.

Про це мовиться у Зверненні Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви щодо аграрної реформи в Україні.

«Адже поспіх і неналежна підготовка до здійснення аграрної реформи несе в собі небезпеку державності України і може призвести до катастрофічної втрати землі, яку український народ відчуватиме на собі впродовж століть», – застерігають єпископи.

В УГКЦ вважають, що аграрна реформа є потрібною, проте слід пам’ятати, що вона має слугувати справедливому розподілу землі та всебічному розвитку українського села.

Метою аграрної реформи, на переконання владик Церкви, має бути формування високої культури та етики господаря. Становлення та розвиток сільських територій і громад повинні базуватися на верховенстві права та принципах сталості, прозорості, справедливості та всеосяжності. «Не можна сегментарно запроваджувати ринок земельних угідь, не здійснивши цілісного та системного реформування всього аграрного комплексу, відповідних підготувань і змін у пов’язаних із ним супутніх сферах народного господарства: правосудді, фінансово-економічній системі, екології, державній безпеці та ін.», – вважають в УГКЦ.

Безумовно, мовиться у зверненні, не можна безкінечно продовжувати мораторій на впровадження цивілізованого ринку землі. Останній є необхідним для розвитку малого та середнього аграрного бізнесу, головно приватних фермерських господарств. Але й не можна його запроваджувати поспіхом, без належного підготування і без використання перевіреного світовою практикою арсеналу механізмів та інструментів, спрямованих на недопущення загроз, які б стали фатальними для України як держави. Навіть у нашій ситуації, коли т.зв. чорний ринок сільськогосподарських земель, за свідченням фахівців, процвітає, – квапитися треба без поспіху, а злочинні схеми ліквідовувати правовими засобами.

Владики УГКЦ відзначають, що вирішення цього комплексу питань, як свідчить новітня українська історія, потребує доволі тривалого часу, значно більше ніж один рік, як це заплановано в прийнятому в першому читанні профільному законопроєкті.

Єпископи також нагадують, що в Україні триває гібридна війна. «У час, коли українці ціною власного життя захищають свою землю, наш політикум дискутує щодо питання її продажу. Тут доречно сказати, що війна, яка виснажує наші життєві сили, має два найбільш дієві невійськові механізми - захоплення умів і захоплення земель...» – сказано в документі.

Члени Синоду окремо звертаються до землевласників із закликом відповідально ставитися до землі і до свого права розпоряджатися нею як даром Божим та приймати рішення щодо неї дуже виважено, не спокушаючись примарними надіями швидкого зиску, але думаючи мудро і далекоглядно про її збереження та розвиток.