Важкі питання. Чи обов'язково утримуватися від м'яса в п'ятницю?
  • Втр, 06/02/2018 - 09:15

ПИТАННЯ: Чи існує досі припис утримуватися від м'яса по п'ятницях?

ВІДПОВІДЬ: 16 лютого 1966 Папа Павло VI реформував церковну дисципліну за допомогою апостольської конституції «Paenitemini». Це сталося через два місяці після завершення Другого Ватиканського собору. У цьому документі Папа нагадує, що «справжнє покаяння в жодну епоху не може не поєднуватися з аскезою також фізичною: все наше єство, душа і тіло, має брати активну участь в цьому релігійному акті, яким створіння визнає Божественну святість і велич».

«Необхідність в умертвленні тіла, - читаємо в тексті апостольської конституції, - очевидна і в силу крихкості нашої природи, в якій після гріха Адама дух і плоть мають протилежні бажання. У Новому Завіті і в історії Церкви, незважаючи на те, що обов'язок покаяння перш за все був мотивований необхідністю участі в Христових стражданнях, все ж потреба в аскезі з особливою наполегливістю підтверджується прикладом самого Христа».

У цій конституції також підкреслюється, що «утримання необхідно дотримуватися в усі п'ятниці року, які не припадають на свята, запропоновані Церквою». Однак, додає Павло VI, єпископам надається право «замінити повністю або частково цю стриманість іншими формами покаяння, особливо ділами милосердя або благочестивими практиками».

Наприклад, місцевий католицький ординарій може дати звільнення аж до анулювання обов'язку дотримуватися утримання від м'ясної їжі по п'ятницях всім, хто харчується в системі громадського харчування, де не дотримуються пісних приписів, і всім, хто не має можливості вибрати їжу і буде їсти ті продукти, які в даний момент доступні.

Дане звільнення не стосується Страсної п'ятниці і Попільної середи. Вірні, які користуються звільненням, повинні помолитися за Папу Римського і пожертвувати милостиню, або ж творити справи християнського милосердя.

4 жовтня 1994 року Італійська єпископська конференція обнародувала наступні розпорядження:
«Припис про утримання забороняє вживання м'яса, а також їжі та напоїв, які, по мудрому міркуванню, можуть вважатися особливо дорогими і вишуканими. Кількісний піст і стриманість повинні дотримуватися в Попільну середу (а в Амвросіанські обряді - в першу п'ятницю Великого Посту), а також в П'ятницю Страстей і Смерті Господа Нашого Ісуса Христа. Рекомендується дотримуватися посту і в Страсну суботу, аж до пасхальної всеношної. Утримання від м'ясної їжі відноситься до всіх п'ятниць року за винятком днів, співпадаючих з церковними урочистостями (як, наприклад, 19 і 25 березня). У всі інші п'ятниці року слід дотримуватись стриманості в названому сенсі або ж здійснювати інші справи покаяння, молитви, милосердя. Приписів кількісного посту зобов'язані дотримуватися всі повнолітні молодші 60 років. Приписом утримання від м'ясної їжі повинні слідувати ті, кому виповнилося 14 років».

Отже, підіб'ємо підсумок: П'ятниця як і раніше залишається днем покаяння. Однак є можливість замінити утримання від м'яса іншим актом покаяння. Крім того, недотримання утримання в п'ятниці року (за винятком Страсної п'ятниці і Попільної середи) не рахується тяжким гріхом. Однак не можна стверджувати, що утримання від м'ясної їжі по п'ятницях було «скасоване». Звичай посту і стриманості є одним з найдавніших в Церкві. Спочатку дотримувалося також утримання від масла і вина. Утримання від м'яса було поширене і в язичницьких релігіях, хоча і з інших причин. У християнстві ж з самого початку піст був насичений христологічним змістом. Як говорить святий апостол Павло, «доповнюю недостачу в плоті моїй скорбот Христових за Тіло Його, яке є Церква»