Великий відпуст у Улашківській василіянській обителі
  • Чтв, 09/07/2015 - 12:10

В відпустовому центрі Бучацької єпархії УГКЦ – Улашківській василіянській обителі св. Івана Хрестителя 7 липня 2015 р. Б. відбулися урочистості з нагоди великого відпусту та 25-ої річниці із дня першої Божественної Літургії після підпілля в цьому монастирі.

Традиційно молитовні урочистості розпочалися у навечір'я празника св. Івана Хрестителя Великою Вечірньою у монастирській церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Опісля тривали нічні чування, під час яких вірні молилися за мир в Україні.

У сам день празника, святкування розпочалися з Утрені. Після якої духовенство та вірні радо вітали архиєреїв: правлячого єпископа Бучацького владику Дмитра Григорака, ЧСВВ та вислуженого єпископа Бучацької єпархії, а нині Каноніка Папської базиліки Святої Марії Більшої у Римі владику Іринея Білика, ЧСВВ. Перед Божественною Літургією, Владика Іриней передав мощі святих апостолів Петра і Павла для постійного почитання у катедральному храмі Бучацької Єпархії. Єпископам під час Архієрейської Божественної Літургії співслужили: о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ – протоігумен василіянського чину, о. Теодозій Крецул, ЧСВВ - ігумен Улашківського монастиря та отці василіяни з різних монастирів, як також численне єпархіальне духовенство.

Після читання Євангелія із проповіддю до вірних звернувся Владика Іриней Білик, який зосередив свою увагу на постаті останнього пророка старого завіту, начала апостолів, земного ангела і небесного чоловіка, яким був святий Іван Хреститель. Також Владика Іриней звернув увагу на покликані до повноти християнського життя і до досконалості в любові для кожного християнина: «Саме тому кожен з нас може і повинен бути у цьому світі Господнім посланцем і свідком Слова Божого. Свідчити про Христа є завданням кожного віруючого і ми повинні давати можливість Господеві зростати в нас і у світі, а самим - маліти, як це робив Іван Хреститель». Відтак владика Іриней зосередився на повчанні Папи Франциска: «хто не молиться до Бога, той молиться до диявола. Хто оминає дорогу до церкви в неділю і свята – то на іншій дорозі його очікує сатана. Так що вибір за нами. Середини не буває».

Після Богослужіння, до вірних звернувся владика Дмитро, привітавши присутніх зі святом Предтечі Христового та подякувавши Владиці Іринеєві за надані мощі святих Апостолів Петра і Павла, як також і за те, що за стараннями владики в день празника всі бажаючі могли приступити до всіх мощей, як також і до мощей святого Івана Павла ІІ. Також Правлячий Архієрей звернув увагу на значенні мощей у християнському житті: «Церква стоїть на кістках мучеників, так було, є і буде. Ми сьогодні підкріпилися силами св. Івана Павла ІІ, апостолів Петра і Павла, святого Івана Хрестителя, які допоможуть нам дійти до перемоги, тому що війна із злом триває…».

Відтак, лунали вітальні «Многоліття!» та духовний гімн України «Боже, Великий, Єдиний». Святкування завершувалося водосвяттям біля чудотворного джерела. Далі владики та священики окропили присутніх освяченою водою та посвятили реанімобіль придбаний за кошти вірних УГКЦ із Папської базиліки Святої Марії Більшої у Римі та Гарнізонного Храму Святих Верховних Апостолів Петра і Павла у Львові, завдяки якому медики зможуть надавати невідкладну допомогу на території східної України.