Відбувся душпастирський візит Владики Діонісія в південно-італійській громаді УГКЦ м. Помпеї
  • Втр, 17/05/2016 - 21:31

У  неділю Мироносиць на запрошення о. Андрія Євчука, з нагоди Першої Сповіді і Урочистого Святого Причастя дітей, українську громаду м. Помпей з душпастирським візитом відвідав Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Архієрейську Літургію також співслужили о.Роман Кривий, відповідальний за південний регіон УГКЦ в Італії, помічник синкела у справах формації духовенства Бучацької єпархії, і о.Ігор Стус.

 

Протягом року діти дуже сумлінно готувалися до цього дня, а допомагала і навчала їх с. Софія Летнянка, ЗСПР, яка разом з с. Магдалиною вже другий рік проживають і працюють при нашій громаді, а також провадять Українську школу  ‘’Пресвята Родина’’.

Під час проповіді Владика привітав дітей з цією важливою подією у їхньому житті, а далі мова йшла про роль жінок у Церкві. Цитуючи Папу Франциска, проповідник наголосив на те, що Богородиця є важливішою від Апостолів, від єпископів, священиків і дияконів. «Богородиця − є найголовнішою особою в історії спасіння світу. Тільки Богородиця, як жінка, мала духовну і природну здатність прийняти Боже Слово, щоб Воно стало тілом і замешкало між нами. Бог довго чекав, поки хтось стане абсолютно відкритим і вільним, щоб не ставити найменшої перепони для Божого діяння у світі. Бог чекав цієї «повноти часу», щоб хтось дав абсолютне «Так!» Богові.

Якою важливою є жінка, нам сьогодні показують Жінки-Мироносиці, яким є присвячена сьогоднішня неділя. Мироносиці супроводжували Ісуса на гору Голгофу, були присутніми, коли здіймали мертве тіло Ісуса з хреста. Вони були останні, що зійшли з Голгофти, але є першими, які звіщають, що Христос воскрес. Євангелізація на самих початках має жіночий колорит, забарвлення запаху мира.

Перед цими жінками постає велика перепона і вони себе запитують: «Хто нам відкотить камінь?». Однак, коли приходять до гробу - камінь відкочений. Мироносиці є першими, що бачать гріб порожнім. Перші, що повідомляють учнів, що Христос воскрес! Вони є апостолами для апостолів, - «рівноапостольними». Вони є тими жінками, що голосять нову надію світові. І треба сказати, що завдяки нашим жінкам в Італії сьогодні маємо тут 140 церковних громад», - відзначив Владика Діонісій.

Після Св. Літургії відбувся святковий концерт, який приготували діти і батьки. В ньому прославляли Небесну Матір, молилися за Матір-Україну і   вітали  Матір  земну, що дала нам життя.

Невід’ємною частиною візиту Владики Діонісія була також зустріч із місцевим Єпископом Томасо Капуто. Обидва Єпископи відзначили позитивний розвиток душпастирства для українців в м.Помпеї та важливість присутності в громаді окрім душпастиря також українських монахинь. Владика Діонісій також розповів про ситуацію в Україні. А на завершення, у зв’язку із завершенням навчання в Папській дипломатичній академії та подальшому скеруванні до праці при одній із Папських нунціатур о.Андрія Євчука, було обговорене питання призначення нового душпастиря для громади УГКЦ м.Помпеї.