Вийшли нові норми щодо формації священиків
  • Суб, 10/12/2016 - 09:17

Формація священиків має відродитися, оновитися й посісти центральне місце. Це деякі з причин, що надихнули розробку нових основних норм священицької формації – «Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis». Документ оприлюднила Конгрегація у справах духовенства 8 грудня 2016 р., в Урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

На думку префекта дикастерії, кардинала Беньяміна Стелли, нові норми – це ефективний інструмент для «інтегральної формації» священика. Вони збалансовано поєднують людські, духовні, інтелектуальні й пастирські виміри на поступовому і персоналізованому освітньому шляху, зазначив ієрарх в інтерв'ю для «Osservatore Romano». Попередні «Ratio» були опубліковані в 1970 р., в 1985 р. в документ були внесені зміни.

Не можна бути священиком без балансу розуму і серця, без емоційної зрілості, зауважив кардинал Стелла, розповідаючи про основні принципи священицької підготовки, закладені в нові норми. Це стосується  людського виміру формації. Текст підкреслює важливість і необхідність ретельного розпізнавання й відбору кандидатів. Завдання полягає в тому, щоб запропонувати процес цілісного формування, допомогти людині стати постійною в кожному аспекті особистості. І тут може стати у пригоді практика так званого «пропедевтичного часу» перед вступом до семінарії, яка позитивно зарекомендувала себе в багатьох країнах.

Таким чином, до вже відомих «етапу філософського навчання», «етапу теологічного навчання» та «пасторального етапу» додано також «етап учнівства», «етап уподібнення до Христа» й «етап синтезу покликання», кожен із яких відповідає змісту формації, спрямованої на засвоєння образу доброго пастиря. Коротше кажучи, щоб бути хорошим священиком, потрібна, крім іспитів, ще й людська, духовна і пастирська зрілість.

Ієрарх назвав три ключові слова, що характеризують нові «Ratio». Перше – «людяність». Семінарист має бути по-людськи врівноваженим, спокійним і витривалим. Тільки тоді з нього виросте справжній, вірний, внутрішньо вільний, емоційно стійкий священик, здатний створювати стосунки з людьми і жити за Євангелієм.

Друге слово – «духовність». Священик – це не «активіст», лідер, релігійний організатор або посадова особа. Він учень Господа, чиє життя і служіння ґрунтуються на глибоких стосунках із Богом, на наслідуванні Христа Доброго Пастиря.

Третє слово – «розсудливість». Той, хто йде шляхом Євангелія, мусить не обмежуватися ідеологічним ставленням, а розуміти, що життєві процеси й ситуації не можуть бути класифіковані згідно з негнучкими зразками чи абстрактними правилами. Тут потрібне слухання, діалог і пояснення душевних порухів, підкреслив префект Конгрегації у справах духовенства.

Ієрарх побажав священикам не нехтувати молитвою, піклуватися про своє внутрішнє життя, залишатися відкритими до людей і не припиняти священицької формації ні на день.