Візит кардинала Сари в Загреб – укріплення позицій католицької ортодоксії?
  • Срд, 09/03/2016 - 15:31

Префект Конгрегації з питань богослужінь і дисципліни Таїнств кардинал Роберт Сара перебуватиме у Загребі з 31.05. по 01.06. цього року та візьме участь у літургійному відзначені празнику Богородиці від Кам’яних Воріт – чудотворна ікона якої почитається як ікона Опікунки хорватської столиці. Також кардинал Сара виступить на Хорватському Католицькому Університеті із доповіддю «Бог, або ніщо». Оглядачі вважають, що візит кардинала в Хорватію  - спроба надати підтримку Католицькій Церкві в Хорватії, яка відома своєю католицькою ортодоксією, та особисто кардиналові Йосипу Бозанічю які через свою ортодоксію опинилися на меті нападок ліберального європейського єпископату, про це інформує хорватський католицький портал «Bitno.net».

Кардинал Сара також відомий своїм безкомпромісним дотримання Вчення Католицької Церкви стосовно сім’ї та людської сексуальності, за що часто є метою нападів церковних лібералів. Так нещодавно у редакційній статті Єпископської конференції Німеччини було гостро розкритиковано позицію африканських католиків, які відкидають лібералізм. Сама стаття в образливому расистському тоні ображає, як загал африканських католиків так і кардинала Сару особисто.

Нещодавно Загреб відвідав кардинал Джордж Пелл, префект Секретаріату Ватикану з економічних питань, якого вважають на рівні кардинала Берка провідником католицької ортодоксії.

Оглядачі вважають, що візити цих двох кардиналів у Загреб свідчать про спробу Ватикану підтримати хорватських католиків після невдалого рішення Папи створити мішану ватикансько-сербськоправославну комісію стосовно питання святості блаженного священномученика кардинала Алойзія Степінца та низки гострої критики на адресу хорватського католицького єпископату з боку ліберальних європейських єпископів.   Оглядачі зазначають, що ортодокса «партія» в середині Церкви старається створити сильну альтернативу ліберальним колам очолюваним кардиналами Вальтером Капером та Райгардом Марксом.