Врятоване життя: Іван Павло ІІ – популяризатор Об’явлень у Фатімі
  • Пон, 13/05/2024 - 16:24

Понтифікат, як і все життя Івана Павла ІІ, було нерозривно пов’язане з довірою свого життя Марії. Totus Tuus – це гасло стало його гаслом ще в Кракові, коли він служив єпископом як Кароль Войтила. У 43-ту річницю нападу на Івана Павла ІІ ми показуємо взаємини Папи-поляка з Марією й об’явлення у Фатімі, які почалися 13 травня, але на 64 роки раніше.

У Фатімі сталася друга спроба вбити Папу-поляка.

13 травня 1981 року, день замаху на Івана Павла ІІ, багато змінив у його житті. Замах привернув увагу Папи до Фатімських послань, які на той час не були настільки поширені у світі. Днем трагічної події стала 64-та річниця першого об’явлення у Фатімі. Історики, експерти з об’явлень, коментували, що навіть година і хвилини були такими ж, як під час замаху (17:19 ред.).

Напрямок: португальські пастушки

Святіший Отець розпочав свою Фатімську подорож за кілька тижнів до подій на площі Святого Петра в Римі, де його мали вбити. 2 квітня 1981 року Конгрегація у справах святих вирішила, що такі маленькі діти, як Франциск і Жасінта, яким Марія об’явилася у Фатімі 13 травня 1917 року, можуть бути піднесені до вівтаря. Через вісім років Папа зробив ще один крок. 13 травня 1989 року завершилися церковні процедури, проведені в рамках беатифікаційного процесу Франциска і Жасінти. Тоді за рішенням Івана Павла ІІ діти отримали титул “почесних слуг Божих”. Через одинадцять років настав довгоочікуваний момент. Португальські діти-пастушки, свідки об’явлень Богородиці, були беатифіковані Святішим Отцем у Фатімі 13 травня 2000 року.

Світові не довелося довго чекати наступної події, пов’язаної з Фатімою в житті Івана Павла ІІ. Пам’ятного 13 травня 1981 року на площі св. Петра пролунали постріли, які мали бути смертельними. Після нападу Папа сказав: “Одна рука стріляла, а інша направляла кулі”. Перебуваючи в клініці Джемеллі, Папа попросив надати йому всі документи, пов'язані з об'явленнями 1917 року. Коли він вийшов з лікарні, він сказав, посилаючись на таємниці Фатіми: “Я зрозумів, що єдиний спосіб врятувати світ від війни, від атеїзму, полягає в тому, щоб навернути Росію відповідно до Фатімського послання”. Куля з пістолета вбивці була поміщена всередину корони статуї Матері Божої Фатімської.

Фатіма в житті Івана Павла ІІ

Свою долю і весь свій понтифікат Кароль Войтила постійно довіряв Марії. Будучи Папою, він тричі здійснював паломництво до Фатіми. Він намагався виконати накази, які Богородиця скерувала до світу через пастушків у 1917 році. 13 травня 1982 року Папа вирушив у своє перше паломництво до Фатіми. Потім Іван Павло ІІ звершив чин посвячення світу і Росії Непорочному Зачаттю Діви Марії. Пізніше цей акт було визнано недійсним через відсутність колегіальної єдності всіх єпископів. [Папа повторив цей акт 25 березня 1984 р.].

Під час перебування у Фатімі на Папу знову напали, саме в день першої річниці нападу, 13 травня 1982 року. Серед тисяч паломників, які зібралися на богослужінні, був нестабільний чоловік, 32-річний іспанець Хуан Фернандес Крон. Це був священник із невизнаного Католицькою Церквою схизматичного Братства Пія Х. Нападник проштовхався крізь натовп і напав із ножем на Івана Павла ІІ. На щастя, Папа не постраждав завдяки ефективному втручанню, зокрема, Швейцарської гвардії, яка забезпечувала безпеку під час паломництва.

Святіший Отець знову відвідав санктуарій у Фатімі, в 10-ту річницю замаху на його життя. 13 травня 1991 року Іван Павло ІІ висловив подяку за заступництво Марії, молячись: “Мати людей, дякуємо Тобі за Твою постійну опіку, яка дозволила нам уникнути катастроф і незворотної руйнації, уможливила прогрес і досягнення сучасних суспільних досягнень”.

Це паломництво відбулося в особливий момент в історії Європи. Вже два роки немає Берлінської стіни, впали комуністичні режими в країнах Центральної та Східної Європи. З Фатіми Іван Павло ІІ також надіслав спеціального листа до єпископів Європи, в якому йдеться про нову ситуацію Церкви в Європі. У травні 2000 року Папа втретє побував у Фатімі на церемонії беатифікації Франциска і Жасінти.

Фатіма у Закопаному

У суботу, 7 червня 1997 р., на спомин Непорочного Серця Марії, під час паломництва до Польщі Іван Павло ІІ відвідав Національний Фатімський санктуарій у Кшептівках у Закопаному. Під час освячення храму Іван Павло ІІ наголосив, що Санктуарій для нього “особливо близький і дорогий”.

За матеріалами Vatican News.