Як “Чудо сонця” у Фатімі допомогло покласти край атеїстичному режиму
  • Птн, 13/10/2023 - 14:09

13 жовтня 1917 року відбулося останнє об’явлення Марії у Фатімі та день, коли тисячі людей на власні очі побачили чудо танцюючого сонця — чуда, яке зруйнувало поширену на той час віру в те, що Бог більше не має значення.

Доктор Марко Даніель Дуарте, теолог і директор музеїв Фатімського Санктуарію, розповів CNA про вплив, який чудо сонця справило в ті дні на Португалію.

Якщо відкрити підручники з філософії того періоду, то, ймовірно, можна було прочитати щось схоже на концепцію німецького філософа Фрідріха Ніцше, який наприкінці 1800-х років сміливо заявив, що “Бог помер”.

Також у 1917 році Португалія, як і більшість країн світу, була втягнута у війну. Коли І Світова Війна вирувала по всій Європі, Португалія не змогла зберегти свій початковий нейтралітет і об’єднала сили з союзниками. Під час війни загинуло понад 220 тисяч цивільних португальців, тисячі через нестачу продовольства і ще тисячі від “іспанки”.

Кілька років до того революція призвела до створення Першої Португальської Республіки в 1910 році, і нова ліберальна конституція була розроблена під впливом масонства, яке намагалося придушити віру в суспільному житті. Католицькі церкви та школи були захоплені урядом, а носіння священничого одягу у публічних місцях, дзвін церковних дзвонів та святкування публічних релігійних свят були заборонені. Між 1911 і 1916 роками майже 2 000 священників, монахів і монахинь були вбиті антихристиянськими групами.

На цьому тлі в 1917 році трьом дітям-пастушкам — Лусії дос Сантуш, 10 років, а також Францискові та Жасінті Марто, 9 і 7 років, її двоюрідним брату і сестрі, — з’явилася жінка, яку вважали Дівою Марією, у полі у Фатімі, Португалія. Вона принесла з собою прохання про молитву на вервиці, про жертвування за грішників і таємницю про долю світу.

Аби довести, що об’явлення правдиві, жінка пообіцяла дітям, що під час останнього зі своїх шести об'явлень вона дасть знак, щоби люди повірили в об'явлення та її послання. Те, що сталося того дня — 13 жовтня 1917 року — стало відомим як “Чудо сонця” або “день, коли танцювало сонце”.

The crowd looking at  the Miracle of the Sun  occurred during the Our Lady of Fatima apparitions Public Domain CNA

За різними свідченнями, близько 70 000 людей — як віруючих, так і скептиків — зібралися, щоби побачити обіцяне чудо: дощове небо прояснилося, хмари розсіялися, а земля, волога й брудна від дощу, висохла. Прозора пелена накрила сонце, щоб на нього зручно було дивитися, і різнокольорові вогники розсипалися по пейзажу. Тоді сонце почало обертатися, крутитися в небі, і в один момент, здавалося, схилилося до землі, перш ніж стрибнути назад на своє місце в небі.

Ця приголомшлива подія була прямим і дуже переконливим спростуванням атеїстичних режимів того часу, про що свідчить той факт, що першою газетою, яка розмістила повідомила про чудо на всю першу шпальту, була антикатолицька, масонська газета в Лісабоні під назвою “О Seculo”.

Чудо сонця люди розуміли як “печать, гарантію того, що насправді ті троє дітей говорили правду”, – сказав Дуарте.

Навіть сьогодні “Фатіма змушує людей змінити своє сприйняття Бога”, оскільки “одне з найважливіших послань об’явлень полягає в тому, що навіть якщо хтось відділився від Бога, Бог присутній в людській історії і не покидає людство”.