Ювілей на Аравійському півострові з нагоди вшанування мученика Арети
  • Суб, 21/10/2023 - 14:50

З нагоди ювілею 1500-ліття від мученицької смерті святого Арети й інших ісповідників віри, літургійна пам’ять яких відзначається 24 жовтня, католикам Аравійського півострова наданий повний відпуст, який можна отримати під час молінь з нагоди спеціально проголошеного року.

Цьогоріч Католицька Церква на Аравійському півострові відзначає 1500-ліття мученицької смерті святих Арети та інших мучеників, вбитих під час антихристиянського переслідування. З нагоди цієї події в Апостольських вікаріатах Північної та Південної Аравії оголошено Ювілей, який триватиме від 24 жовтня 2023 року до 23 жовтня 2024 року, з можливістю отримання повного відпусту, наданого Папою Франциском, про що йдеться в Декреті Апостольської Пенітенціарії.

Урочисті моління

У суботу, 4 листопада відбудеться церемонія відкриття Святих Дверей в катедральному соборі Аравійської Богородиці в Авалі (Бахрейн), а відтак – урочиста Свята Меса з нагоди відкриття Ювілейного року, яку очолить єпископ Альдо Берарді, Апостольський Вікарій Північної Аравії. Богослужіння відбудеться рівно через рік після Апостольської подорожі Папи Франциска до Королівства Бахрейн, де він взяв участь у «Бахрейнському форумі діалогу: Схід і захід задля людського співіснування». А 9 листопада, о 18.00 за місцевим часом, Святі Двері в катедральному соборі святого Йосифа в Абу-Дабі (ОАЕ) відкриє єпископ Паоло Мартінеллі, Апостольський вікарій Південної Аравії. Цю країну Папа Франциск відвідував у лютому 2019 року. Цього ж місяця молільники у Бахрейні зможуть помолитися перед мощами святого Арети, які для них подарував Вселенський Константинопольський патріарх Вартоломей І.

Мученицька смерть святого Арети та його одновірців

Святий Арета, який народився в 427 році, був правителем стародавнього християнського міста Наджран на півдні Аравії. Вважається, що король Хим'яру (стародавньої держави на півдні Аравійського півострова) Ду Нувас, прийнявши юдаїзм, розпочав систематичне переслідування християн, спалюючи церкви, примушуючи людей до відступництва і страчуючи тих, хто відмовлявся зректися християнської віри. Захопивши Наджран, король наказав кидати священиків, ченців та мирян у яму і спалювати живцем. Святий Арета, якому тоді було 95 років, і понад 4 000 інших християн були страчені в 523 році, ставши мучениками за Христову віру.

Бути свідками Воскреслого Христа

Молитовне відзначення 1500-ліття мученицької смерті святих Арети та сподвижників є великою подією для Католицької Церкви на Аравійському півострові, яка представлена двома Апостольськими вікаріатами. Зокрема, до складу Апостольського вікаріату Північної Аравії входять території Бахрейну, Катару, Кувейту і Саудівської Аравії, а Апостольський вікаріат Південної Аравії охоплює Об'єднані Арабські Емірати, Ємен і Оман.

«На цих землях ми маємо попередників-християн, які дають нам приклад, а тепер наша черга бути свідками Воскреслого Христа в сьогоденні», – сказав єпископ Берарді в інтерв’ю інформаційному агентству Fides. За його словами, натхнені мучениками, християни Аравійського півострова сьогодні покликані бути «щоденними мучениками», тобто, «свідками», які постійно свідчать про Христа і його послання в малих речах впродовж кожного дня. «Наше життєве паломництво часто не є легким через життєві труднощі, оточення і суспільство, в якому ми живемо. Але завжди можливо слідувати за Ісусом і Євангелієм, коли висловлюємо нашу любов до Отця і коли дозволяємо Святому Духові нас провадити. Якщо це відбувається, то наше паломництво стає благословенням. А Ювілей дає нам можливість краще зрозуміти наше покликання як Католицької Церкви в цьому регіоні», – зазначив Апостольський Вікарій Північної Аравії.