Завтра Папа канонізує монахиню, яка рятували євреїв в часі ІІ світової війни
  • Суб, 04/06/2016 - 20:47

В неділю 5 червня у Ватикані відбудеться канонізації шведської монахині, яка належала до Чину сс. Бриґіток, повідомляє хорватський католицький портал «Bitno.net».

Блаженна Марія Елізабета Гесселблат відома, як відновителька Чину сс. св. Бриґіти, в часі ІІ світової війни врятувала щонайменше 60 євреїв від знищення нацистами. Держава Ізраїль проголосила її праведницею між народами. 

У грудні минулого року Папа Франциск своїм декретом визнав чудо, яке сталося за заступництвом блаженної сестри Марії Елізабети. 

Блаженна Марія Елізабета Гесселблат народилася у 1870 році в Швеції у багатодітній, бідній лютеранській родині. Маючи 16 років, вона емігрувала в США, щоб своєю працею допомогти своїй бідній родині. В Америці вона запізнала Католицьку Церкву і в 1902р. прийняла католицтво. 

Трохи згодом вона вступила до Чину сс. св. Бриґіти в Римі, які відомі також під народною назвою сестри Бриґітки. Сестра Марія Елізабета почала докладати великих зусиль, щоб відновити Чин, який занепадав, та збудити в Європі зацікавлення на особистість св. Бриґіти Шведської, засновниці Чину.

Сестра Марія Елізабета доволі скоро стала настоятелькою монастиря сс. Бриґіток в Римі й виконувала цей обов’язок в часі ІІ світової війни. В часі нацистської окупації Риму с. Марія Елізабета переховувала у монастирі сс. Бриґіток чисельних євреїв. Про це існують чисельні свідчення врятованих сестрами євреїв. 

Сестру Марію Єлізабету у 200 році беатифікував св. Іван Павло ІІ.