23 науковців виступили на підтримку чотирьох кардиналів
  • Птн, 09/12/2016 - 11:52

23 видатних католицьких науковців підписали лист, в якому висловили «глибоку вдячність і повну підтримку» dubia чотирьох кардиналів, скеровану до Папи Франциска з проханням надати моральне роз’яснення «Amoris Laetitia».

Це «широке замішання і роз’єднання, спричинене оприлюдненням «Amoris Laetitia» є «метастатичною кризою», схожою на ту, яку Церква переживала під час «великої арійської кризи четвертого століття»,– йдеться в листі науковців. Вони додають, що вселенська Церква зараз входить у дуже важкий період історії, схожий на період арійської єресі, коли «переважна більшість єпископів, включаючи і Наступника Петра, сумнівались щодо гідності Христа».

Вони продовжують:

«Багато хто не впав у повну єресь; однак, під впливом замішання і ослаблені побоюваннями, вони шукали вигідного компромісу в ім’я «миру» і «єдності». Сьогодні ми стаємо свідками схожої метастатичної кризи, цього разу щодо фундаментальних аспектів християнського життя. Ми спостерігаємо тривале лицемірство стосовно нерозривності подружжя, грішності перелюбу, подружньої зради та содомії, святості Пресвятої Євхаристії і жахливої реальності важкого гріха. А на практиці, все більша кількість високопоставлених прелатів і теологів підривають чи ефективно заперечують ці догми».

За словами науковців, голос Папи Франциска у цій боротьбі «звучить невпевнено», а «човен Петра пливе небезпечно, як корабель без стерна» і «показує ознаки початкового розпаду». У схожих ситуаціях важливо, щоб «усі Наступники Апостолів чітко і рішуче підтверджували вчення, що міститься в магістеріумі попередніх понтифіків і Тридентського Собору».