Третина жителів швейцарських міст не сповідує жодної релігії
  • Срд, 01/05/2024 - 15:00

У деяких містах Швейцарії більше половини населення не сповідує жодної релігії. Кількість протестантів найбільше зменшується

Троє із чотирьох жителів Швейцарії живуть у містах. І саме там спостерігається істотне зменшення кількості вірян.

Відома своєю роллю у протестантській Реформації, Богоцентричним текстом національного гімну та хрестом на прапорі, Швейцарія за останні 50 років пережила швидкий процес секуляризації, повідомляє Evangelical Focus.

«З 2000 року частка людей без релігійної приналежності різко зросла», — йдеться у звіті «Статистика міст Швейцарії 2024», опублікованому Федеральним бюро статистики.

Цю тенденцію «можна спостерігати в містах, де 32,7% мешканців заявляють, що не належать до жодної релігії», йдеться в документі.

Одним із прикладів є третє за величиною місто Базель (180 000 жителів), де 53% населення вважають себе невіруючими.

Хоча всі релігійні групи втрачають своїх прихожан, саме реформатські протестанти (створені навколо SEK, євангельської церкви Швейцарії) переживають найбільше падіння.

Наразі члени цієї основної протестантської церкви становлять 19% населення міст, що значно менше за 49% прихильників, які вона мала в 1970 році.

Римо-католицизм – нині найбільша релігійна група у Швейцарії, як і раніше, становить 31% сьогоднішнього населення міст (45% у 1970 році).

Мусульманська меншість, як зазначається у звіті, залишається більш-менш стабільною і становить близько 6% населення. Ця цифра подвоюється в містах середнього розміру з більшою кількістю мігрантів.

У звіті не згадуються тенденції серед інших релігійних груп, таких як вільні євангелісти чи євреї.