76 християн вбито в нігерійському штаті Тараба за останні 5 місяців
  • Пон, 11/08/2014 - 14:09

У нігерійському штаті Тараба бойовики і кочівники-мусульмани з племені фульбе вбили більше 76 християн за останні 5 місяців. Добре озброєні найманці-ісламісти з Нігеру в супроводі фульбе скоювали напади на багато міст і сіл в 4 округах місцевого самоврядування в південній частині штату.

В результаті останнього нападу 31 липня загинули четверо християн в селах Мауокам, округ Балі, і в Данбурам. З березня найманці і фульбе вбили 30 християн в Ндо-Якуіма, 24 - в Баджіма і 11 в Найінва, Тудун-Вада і Ямина. В Нвокйон загинули, щонайменше, 7 християн.

Убиті в Баджімба 24 християнина були членами Християнської реформатської церкви Нігерії (CRCN). На них напали під час богослужіння. Фулані спалили 3 церковних будівлі CRCN в селах Ндо-Якуіма, Ямина і Данбурит. Селище Ндо-Якуіма, округ Вукарі, де було вбито 30 християн, повністю знищено. У містах Найінава, Тудун- Вада і Ямани також зруйновані церкви. В округах Такума і Вукарі стерті з лиця землі десятки переважно християнських селищ. Цю інформацію надав Morning Star News голова Християнської асоціації Нігерії в штаті Тараба пастор Тімоті Яхая.

«Вони приходять і кажуть: "Ми вб'ємо і знищимо цих невірних, ми посядемо їх землі. Тут ми створимо ісламську державу"», - свідчить пастор Тімоті Яхая.

В Нігерії давно йде боротьба за землю між місцевими християнськими громадами і кочівниками-мусульманами племені фульбе. На християнські селища в штатах Плато, Баучі, Кадуна, Тараба і Адамава регулярно відбуваються набіги. Торік аналітики почали помічати зв'язок між фульбе і ісламськими екстремістськими групами.

Християни становлять 51,3%, мусульмани - 45% від 158.2-мільйонного населення Нігерії.