“Ангел Господній” з Папою Франциском 12.10.2014
  • Нед, 12/10/2014 - 20:09

Божа доброта не має меж і не робить відмінностей, наголосив Папа Франциск 12 жовтня 2014 р. під час своїх роздумів перед молитвою “Ангел Господній” на площі св. Петра. Святіший Отець нагадав, що кожен має можливість відповісти на Боже запрошення і на Його заклик і ніхто не повинен відчувати себе привілейованим чи, навпаки, дискримінованим. “В Євангелії цієї неділі Ісус говорить про відповідь, що дається на запрошення Бога, якого представляє цар, бути присутнім на весіллі (Мт. 22,1-14, – нагадав Папа. – Запрошення має три основні риси: воно безкоштовне, щедре, повсюдне. Запрошених багато, але відбувається щось дивне: жоден з обраних не погоджується взяти участь у святі, вони мають іншу роботу. Деякі показують байдужість, відчуженість, а навіть роздратування. Бог добрий до нас, Він пропонує нам свою безкорисливу дружбу, радість, спасіння. А ми дуже часто не приймаємо Його дари, ставимо на перше місце наші матеріальні проблеми, наші інтереси. І якщо Господь нас кличе, від серця, то багаторазово почувається набридливим.

Деякі гості навіть катують і вбивають слуг, котрі приносять запрошення. Але, незважаючи на відсутність згоди покликаних, Божий план не переривається. Зіткнувшись з відмовою перших гостей, Він не знеохочується, не відкладає свято на потім, але ще раз посилає запрошення, розширюючи його поза всякі розумні межі, і посилає своїх слуг на вулиці й на перехрестя, щоб зібрати всіх тих, кого вони зустрінуть. Це звичайні люди, бідні, покинуті та позбавлені засобів до існування, навіть добрі й погані – навіть погані запрошені – без відмінностей. І кімната наповнюється “виключеними”. Євангеліє, відкинуте деякими, знаходить несподіване ухвалення в багатьох інших серцях.

Божа доброта не має меж і не дискредитує нікого. Тому свято дарів Господа повсюдне – воно універсальне для всіх. Всім надана можливість відповісти на Його запрошення, на його заклик. Ніхто не має права відчувати себе привілейованим чи винятковим. Все це приводить нас до подолання звички позиціонувати себе комфортно в середині, як це зробили первосвященики та фарисеї. Так не повинно відбуватися! Ми повинні бути відкриті для периферії, визнаючи, що навіть ті, хто перебуває на узбіччі, викинуті та знехтувані суспільством, є об’єктом Божої щедрості. Всі ми покликані не обмежувати Царства Божого до особистої маленької “церковки”. Це не потрібно! Ми повинні розширювати Церкву до розмірів Царства Божого. Перед нами стоїть завдання – носити весільний одяг, що є конкретним свідченням любові до Бога і ближнього.

Ввіримо заступництву Марії трагедії і сподівання багатьох наших братів і сестер, виключених, пригноблених, викинутих і тих, кого зневажають, і тих, кого переслідують за віру. Просимо її заступництва також для роботи Синоду Єпископів, який відбувається в ці дні у Ватикані”, – сказав Святіший Отець.

Після прочитання молитви Папа привітав паломників, що знаходилися на площі св. Петра, особливим чином групу канадських віруючих, які прибули до Риму на св. Месу подяки за канонізацію о. Франсуа де Лаваля і сестри Марії від Утіловлення.

Джерело: http://popefrancis.org.ua