Апостольський нунцій архієпископ Ґуджеротті: різноманітність не означає поділу
  • Чтв, 04/02/2016 - 15:28

У суботу, 30 січня, о 18.00 в Інституті святого Томи Аквінського новопризначений апостольський нунцій в Україні прочитав відкриту лекцію на тему: "Літургія між Сходом і Заходом".

Ця зустріч була також повязана з вшануванням покровителя Інституту - святого Томи, спомин якого Церква відзначала 28 січня. Святкування розпочала Свята Меса, яку очолив архієпископ Петро Мальчук, йому співслужив архієпископ Клаудіо, а також отці домініканці.

Після Євхаристії відбулося вручення студентам випускникам дипломів сімейних консультантів та катехитів, а дві особи отримали ступінь магістра. Цього дня  студенти першокурсники отримали залікові книжки.

Свою лекцію архієпископ Клаудіо розпочав жартами. Лекцію владика читав італійською мовою, і використовував допомогу перекладача на українську. Нагадаємо, що архієпископ Клаудіо Ґуджеротті є знавцем східних мов, літургії, літератури, викладав патрологію літургіку та східне богослов`я. Свою увагу він зосередив на моменті літургії між Сходом і Заходом. 

Чим насправді є Літургія як феномен? Владика акцентував увагу на Літургії різних обрядів. Не можна не сказати про вплив літургії одна на одну, де елементи одного обряду переплітаються з іншими. Говорив про уніатство, літургію і служителів у ранній Церкві, схизму Сходу, проблему відчуження у Господній Церкві залежно від обряду.

Літургія стала елементом конфронтації між Сходом і Заходом. Однак насправді Літургія є місцем сопричастя. «Літургія стає місцем пророцтва і проявом трагедії. З одного боку, вона об’єднує нас в Тіло Христа, спасає нас разом, поза розподілом. З іншого боку, розподіл, який ще досі існує і перешкоджає нам целебрувати видимим чином повноту євхаристичної єдності, і ця церковна єдність ще не реалізувалася у своїй повноті». В ранній Церкві різноманітність не означала поділу. В Літургії ми ніколи не маємо чути звинувачень одне одного. Це неможливо. Чи хочемо ми будувати єдність?

Після лекції слухачі мали можливість поставити запитання архієпископу.