Апостольський Престіл затвердив нову Конституцію Легіонерів Христа
  • Пон, 03/11/2014 - 00:36

Конгрегація у справах Інститутів богопосвяченого життя та Товариств апостольського життя затвердила 16 жовтня 2014р. нову Конституцію чернечої спільноти Легіонерів Христа. Документ вже набув чинності. Про це стало відомо 1 листопада. У спеціальному повідомленні члени спільноти висловили свою подяку Бенедикту XVI і Франциску, а також папському делегату, кардиналу Велас де Паоліс, за чотирирічний процес оновлення. Його метою був пошук харизми конгрегації, спрощення норм, забезпечення здійснення в ній повноважень відповідно до канонічного права, а також формування у всіх її членів  відповідальності.

Нова Конституція значно коротша від попередньої і налічує лише 235 статей, замість 872. Іспанський текст становить 110 сторінок. Апостольська місія спільноти заснована на повчанні Івана Павла II із Звернення "Vita consecrata". Структура управління була більш адаптована до Кодексу канонічного права. В документі гарантується свобода совісті через вільний доступ до духовних керівників і сповідників, якими не повинні бути настоятелі.

Нові правила є юридичним текстом, тому не звертаються до життя засновника Легіонерів Христа. Автори повідомлення нагадують, однак, що в висловлюваннях Апостольського Престолу чітко відділяється харизму спільноти від аморальних вчинків, які скоїв засновник о. Марсіаль Масіель, котрий помер 2008р.