Австрійські лікарі до єпископів: приймати Причастя на уста – безпечніше, ніж на руки
  • Суб, 04/07/2020 - 18:04

Двадцять один лікар в Австрії надіслав листа до єпископів країни, в якому підтримує прийняття св. Причастя на уста. Загальні вказівки Конференції єпископів Австрії від 15 та 27 травня 2020 року зазначають, що дозволено приймати Причастя виключно на руки.

У листі лікарі стверджують серед іншого, що «Декрет Конференції єпископів Австрії призводить багатьох священників і вірних до важливого конфлікту сумління. Відповідно до чинних норм Церкви, уділення Причастя на руки базується на індульті (привілеї, який надає Папа – пер.), а Причастя на уста є звичною формою його приймання».

Лікарі зазначають, що, з гігієнічної точки зору, для них «цілком незрозуміло…, навіщо в Австрії заборонили св. Причастя». На їхню думку, «така форма його уділення є безпечнішою, ніж Причастя на руки». Серед перелічених аргументів була також позиція проф. Філіппо Марія Бошья, глави Товариства католицьких лікарів Італії, «країни, яка пережила значно сильнішу пандемію COVID-19, ніж Австрія».

«Як лікар, я переконаний, що Причастя на руки є менш гігієнічним і тому менш безпечним, ніж Причастя на уста», - зазначив проф. Башья. – «Безперечно, що рука - це частина тіла, яка більше піддається впливу патогенів».

Австрійські лікарі також звертають увагу на той факт, що в традиційному обряді «священник повинен помити руки перед початком Літургії. Він торкається лише чаші і дароносиці». Інші практики, пов’язані із відправою Літургії, передбачають збереження гігієни. Священники в традиційному обряді мають великий досвід і «практично ніколи не контактують з устами тих, хто приступає до Причастя». Якби навіть так трапилось, відповідальний священник мав би зупинити уділення Причастя і просто помити руки.

Автори листа пишуть, що приймання Причастя на уста має не лише релігійну мотивацію, але сама практика, що триває «1400 років (якщо й не більше)» враховує гігієнічні погляди. В давні часи доступ до засобів гігієни був меншим, а вірні і сьогодні можуть прийти з немитими руками. Саме тому Причастя на уста запобігає зараженню.

Медики нагадують єпископам, що Конгрегація у справах Божого культу і дисципліни Таїнств підтвердила право вірних приймати св. Причастя на уста і не можна їм в цьому відмовляти. Не передбачається жодних винятків.

Врахувавши усі наведені в листі аргументи, лікарі закликали єпископів скоригувати норми, щоб «усі вірні могли отримати можливість приймати Тіло Господа Ісуса і таким чином брати участь у всіх благодатях св. Літургії. Ми не вважаємо справедливим виключення їх з гігієнічних причин», - завершують листа автори.

Варто зазначити, що крім Австрії, приймати Причастя на уста заборонили єпископи Мексики та деяких штатів США.