Бенедикт XVI про його втручання в роботу Синоду Єпископів: "Це повна нісенітниця"
  • Втр, 09/12/2014 - 14:59

Бенедикт XVI воліє, щоб після його відставки з папського престолу до нього зверталися дон і назвали його: німецькою "Vater Benedikt" – "Отець Бенедикт", або італійською – "Padre Benedetto". Папа-емерит говорив про це у Римі в інтерв'ю з кореспондентом німецького видання "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" Йоргом Бремером, якого прийняв минулої середи у своїй резиденції.

"З іншого боку, я дуже слабкий і втомлений, аби проштовхнути такий спосіб звертання до мене", – зізнався Бенедикт XVI. На запитання журналіста, чи може продовжувати писати, він відповів, що "робить це, і мабуть це допомагає йому."

Папа-емерит у розмові підтвердив, що має дуже хороші відносини зі своїм наступником Франциском і "не хоче жодним чином ставити його в тінь". Він визнав, що Франциск яскраво виражає своє існування, а він ніколи не міг би бути таким, почуваючись слабким і фізично, і психічно.

На запитання чи він намагався – як дехто вважає – приєднатися до дискусії під час останнього Синоду Єпископів на тему сім'ї,  Бенедикт XVI сказав, що це "повна нісенітниця". "Наскільки це можливо, я намагаюся бути якомога тихіше", – сказав він і додав, що з плином часу, для віруючих стало ясно, хто є справжнім Папою.

Бенедикт XVI визнав, що дихнув із полегшенням після відходу з престолу. Тому що він вже не міг би виголошувати промов, або здійснювати напружені подорожі. На його думку, залишатися йому на папському престолі було б несправедливо.