Блаженніший Святослав відвідав презентацію Архиєрейського служебника і Требника Івана Боярського
  • Птн, 29/05/2015 - 13:15

В Соборі Святої Софії у Києві, відбулась презентація Архиєрейського служебника і Требника Івана Боярського, рукопис якого корінням сягає ще 17 століття. Це унікальне видання є актуальне і досі та має практичне значення, адже розповідає про особливості церковної служби давніх часів. Дослідницькі праці над оригіналом тривали 10 років.

28 травня, в Соборі Святої Софії, (що на території Національного заповідника «Софія Київська») відбулась презентація Архиєрейського служебника і Требника Івана Боярського з 1632 р. – факсимільного видання та унікальної пам’ятки української релігійної книжкової культури.

Уклав рукопис Іван Боярський, який походив з української шляхетної священичої родини. Служебник зберігається в Інституті Рукопису Національної Бібліотеки України імені В. І. Вернадського у Києві.
Олег Іванусів – ініціатор проекту та президент “Фундації Eнциклопедії України” (Торонто, Канада), невтомно працював над перевиданням служебника ціле десятиліття і як каже: «Сьогодні це видання виглядає краще аніж 400 років тому». Дізнавшись про існування рукопису дослідник вирішив перевидати унікальну книгу, звернувся тоді до Бібліотеки Вернадського та отримав, як розповідає – професійні сканування пам’ятки. Служебник містить 420 сторінок формату А3 і виданий накладом 300 примірників. Купити книгу буде неможливо, адже більшість примірників передадуть у бібліотеки, наукові та церковні установи, де вивчають релігієзнавство.

В презентації взяли участь Глава УГКЦ – Блаженніший Святослав (Шевчук), та Протосинкел Київської архиєпархії УГКЦ – Преосвященний Єпископ Йосиф (Мілян). Блаженніший Патріарх звернув увагу на місце проведення презентації – Собор Святої Софії та зауважив, що в цьому соборі колись так звершувались Літургії як приписують рубрики Архиєрейського служебника і Требника Івана Боярського.
Предстоятель УГКЦ зазначив: «Сьогодні відкриваємо для дослідників ще одну важливу складову історії літургії Київської Церкви».

Звертаючись до усіх хто чував над виданням цієї рукописної спадщини, Глава нашої Церкви виразив слова подяки за внесений труд в збереженні цієї книги та її перевидання. «Це є велике чудо – сказав Блаженніший, що ця книга зберіглася в Україні, бо багато подібних пам’яток Київського християнства, нажаль для нас сьогодні є ще недоступні. Але сьогодні особлива вдячність тим хто зробили цей рукописний служебник доступним для сучасного науковця».

Блаженніший Святослав висловив сподівання, що багато українських священиків та єпископів будуть з вдячністю молитися зокрема за пана Олега Іванусів та його близьких: «Ви помагаєте нам відкрити наше коріння, ви помагаєте нам – спадкоємцям цієї великої спадщини, так жити і так молитися Богові за наш Український народ, як це робили наші великі попередники» – промовив Глава УГКЦ.

На презентації були також присутні, Перший заступник Міністра Культури – Ігор Ліховий, Канадський посол в Україні – Роман Ващук, Митрополит Львівський УАПЦ – Владика Макарій (Малетич), генеральний директор Національного Заповідника «Софія Київська» – Неля Куковальська, та інші відомі релігійні та політичні діячі. На завершення заходу прозвучали пісні у виконані відомого гурту «Піккардійська Tерція», а також молитва «Боже Великий Єдиний» у виконані хору «Благовіст».