Божа любов безкорислива і безмежна. «Ангел Господній» з Папою 15 березня 2015
  • Пон, 16/03/2015 - 18:25

Бог любить нас безкорисливою й безмежною любов’ю. У цих словах підсумовано все Євангеліє, вся віра, все богослов’я, як наголосив Папа Франциск, посилаючись на євангельський уривок, який був прочитаний у храмах латинського обряду в неділю 15 березня 2015 року. Звертаючись до десятків тисяч прочан та римлян, зібраних опівдні на площі святого Петра у Ватикані, щоб разом із Святішим Отцем проказати молитву «Ангел Господній», Папа пригадав слова, які Ісус сказав Никодимові, що Бог так полюбив світ, що Сина Свого єдинородного дав.

Єпископ Риму зазначив, що насамперед Господь проявив Свою любов у сотворенні світу. Біля джерел світу лежить виключно вільна й безкорислива любов Бога-Отця.  Святий Іриней, що жив у перших сторіччях, пише: «Бог створив Адама не тому, що потребував людини, але щоб мати когось, кого обдарувати Своїми благодатями» (Adversus haereses, IV, 14, 1).

Ця безкорислива Божа любов проявляється протягом всієї історії спасіння. Господь обирає Свій народ не тому, що він на це заслуговує, а тому, що він найменший від усіх інших народів. «І коли настає "повнота часу", незважаючи на те, що люди багато разів порушували завіт, Господь Бог не тільки не залишив їх, але уклав з ними новий завіт у крові Ісуса – новий і вічний союз, завіт, якого ніщо не може порушити», – підкреслив Святіший Отець.

Святий Павло нагадує, що «Бог, багатий милосердям, з-за великої своєї любови, якою полюбив нас, мертвих нашими гріхами, оживив нас разом із Христом» (Еф 2,4). «Хрест Христовий є найвищим доказом милосердя і любові Бога до нас, –  мовив Папа. –  Ісус полюбив нас "до кінця" (Ів 13,1), тобто не тільки до останньої миті Свого земного життя, але й до крайньої межі любові. Якщо при сотворенні Отець дав доказ Своєї безмежної любові, дарувавши нам життя, то в стражданнях і смерті Свого Сина Бог дав нам доказ доказів: Він прийшов, щоб страждати і померти за нас. Таким великим є Боже милосердя: Він любить нас, нам прощає; Бог прощає все і прощає завжди».

Закінчуючи роздумування перед проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск підніс молитву до Пресвятої Богородиці, що є Матір’ю Милосердя, щоб Вона наповнила наші серця впевненістю, що ми – люблені Богом та була поруч із нами в хвилинах труднощів та наповнила шлях Великого Посту, яким тепер прямуємо, досвідом прощення, доброзичливості та любові.