Церква Іраку просить допомоги для відбудови сіл, звільнених від Ісламської держави
  • Втр, 07/02/2017 - 16:34

Халдейський католицький патріарх заявляє, що значна частина іракських християн-переселенців хочуть повернутись до своїх домівок і просить США, ЄС та уряд Іраку надати фінансову допомогу, щоб відбудувати християнські села, які нещодавно звільнили від представників Ісламської держави.

«Дякуємо іракській армії і курдській армії Пешмерга за те, що звільнили територію», – йдеться у заяві патріарха.– «Однак багато з тих будинків, церков, інституцій та закладів було зруйновано, спалено і розграбовано, а інфраструктуру пошкоджено».

«Ніневійська рівнина потребує інвестицій, щоб стимулювати місцеву економіку та створити робочі місця для місцевих мешканців. Для них це буде вікном надії, яке дозволить залишитись на батьківщині і зберегти свою ідентичність та історію», - зазначає патірарх.

Відповідно до опитування 1667 родин сімей-переселенців з трьох сіл, 1300 родин висловили бажання неодмінно повернутись до своїх домівок і продовжити звичайне життя.

За словами патріарха, вже організовано два комітети, які реєструють рівень пошкодження домівок тих, хто хоче повернутись. Окрім того, для того, щоб повернути мешканців сіл, необхідно провести розмінування їх полів та втілити благодійні і гуманітарні проекти з надання послуг охорони здоров’я, електропостачання і т.д.