Церква у Венесуелі: самосуди загострюють насильство
  • Чтв, 14/04/2016 - 21:20

«З жахом і глибоким смутком ми довідалися, що останніми тижнями в Каракасі сталося кілька випадків лінчування. Це абсолютно неприйнятно і суперечить п'ятій Божій Заповіді, яка говорить: не вбий. Це також велика несправедливість, тому що за незначні правопорушення не карається смертю, а іноді жертвами стають абсолютно невинні люди.

Ці слова читаємо в заяві Архиєпископа столиці Венесуели. Кардинал Хорхе Уроса Савіно опублікував лист, в якому засудив практику самосуду щодо злочинців. Документ також підписали його допоміжні єпископи.

Єрархи наголошують, що вони знають про те, що чесні громадяни і працівники незадоволені безкарністю багатьох злочинців. Однак, здійснення правосуддя є обов'язком різних державних установ, в чиї обов'язки входить також захист життя і майна венесуельців. Єпископи також закликають поліцію і суди вжити термінових заходів, щоб зупинити злочини і покарати винних відповідно до Конституції. Єрархи звертаються одночасно із закликом до людей, щоб вони не дозволили хвилі ненависті захопити їх, щоби ніхто з жертв сам не став вбивцею.

Венесуела є не тільки однією з найбідніших країн у Латинській Америці, але останнім часом стала однією з найнебезпечніших. Там доходить до численних і жорстоких актів насильства, які найчастіше пов'язані з організованою злочинністю. Озброєні групи бандитів, на жаль, домінують над ситуацією і контролюють деякі райони столиці. Панує загальне переконання, що на вулицях бракує мінімум безпеки.

Щодо цієї ситуації Церква вже неодноразово висловлювалася раніше. Однак, останнім часом ситуація погіршилася, що також призвело до самосудів і лінчування злочинців, яких затримали звичайні люди.