Через непорозуміння навколо післядебатного звіту, Ватикан змушений його розтлумачити
  • Чтв, 16/10/2014 - 00:01

Після безумних і жвавих дебатів у ЗМІ на тему опублікованого післядебатного звіту Синоду Єпископів, його секретаріат видав заяву, в якій роз’яснив його тимчасовий характер.

«Генеральний секретаріат Синоду… повторює, що це робочий документ, що підсумовує теми виступів та дискусій першого тижня», – зазначив під час прес-конференції 14 жовтня речник Ватикану від імені секретаріату Синоду Єпископів, наголошуючи, що опублікованому документу «Relatio post disceptationem» ЗМІ надали такого значення, яке не відповідає його природі.

Реагуючи на публікацію цього документу, світські ЗМІ видавали заголовки типу «Синод подає знаки про зміну ставлення до гомосексуалізму» і «Нові погляди Ватикану на геїв і розлучених».

Прес-служба Апостольської Столиці також зазначила, що звіт «тепер передається для обговорення в малих групах, відповідно до Положень Синоду».

Серед синодальних отців, які прийняли цей звіт менш, ніж тепло, був кардинал Вілфрід Нап’єр з Дурбану, Південна Африка. Він є модератором однієї з малих груп Синоду, і під час брифінгу 14 жовтня відкрито відкинув післядебатний звіт, кажучи, що «це текст кардинала Ердо, а не Синоду». Кардинал висловив сумнів, чи не є «певні очікування від Синоду нереальними» і наголосив, що «Синод не є покликаний обговорювати контрацепцію, аборти чи одностатеві шлюби. Він був скликаний, щоб говорити про сім’ю». «З того, як написаний цей звіт, можна зрозуміти, що існує згода щодо питань, щодо який насправді немає згоди», – наголосив Архиєпископ Дурбану, і завершив: «Сподіваюсь, що переважить думка Синоду, а не якоїсь певної групи».

Кардинал Фернандо Філоні, префект Конгрегації євангелізації народів і модератор італійської малої групи, розповів журналістам , що синодальні отці «були здивовані першими реакціями, опублікованими в ЗМІ так, наче їх проголосив Папа, наче Синод це вирішив… це не так! Звіт є робочим документом, і кожна група обговорить його пункти та пропозиції, а потім щодо них голосуватимуть синодальні отці».

Прес-служба також опублікувала неофіційний підсумок обговорень, що слідували публікації післядебатного звіту. Відповідно до цього підсумку, синодальні отці підняли багато питань, які їх турбували. Отці наголосили, що звіт мав би більш широко говорити про вірні Євангелію сім’ї, про красу і блаженство нерозривності подружжя, яке є цілком можливим в нашому суспільстві, а не зосереджуватись на невдалих ситуаціях сімей. Інші синодальні отці прагнуть більше наголошувати важливість жінок в передаванні життя і віри; хоча б згадати про важливість бабусів і дідусів; більш конкретно наголошувати на сім’ї як «домашній Церкві», на парафії як «сім’ї сімей», і на Пресвятій Родині.

Синодальні отці також попросили роз’яснити питання поступовості, оскільки воно викликало певне непорозуміння. «Наприклад, щодо допуску до таїнств розлучених і поновно одружених було сказано, що важко приймати винятки, якщо ці винятки не стали загальним правилом», – зазначили в прес-службі Ватикану.

Що стосується питання гомосексуалістів, синодальні отці наголосили, що їх необхідно приймати, але це слід робити обачно для того, щоб не створити враження, ніби Церква позитивно оцінює гомосексуальні акти.

Частину цієї дискусії було оприлюднено під час прес-конференції 13 жовтня. Кардинал Петер Ердо, котрий є Генеральним Доповідачем Синоду, сказав, що не можна післядебатний звіт приписувати тільки йому. Коли його запитали про правила щодо гомосексуальних пар, кардинал Ердо не відповів і передав слово Архиєпископу Бруно Форте з К’єті-Васто, кажучи: «Нехай відповідає той, хто цей пункт писав». Вже після відповіді Архиєпископа Форте, кардинал Ердо зазначив, що у звіті бракує згадки про «непорядок» певної поведінки, хоча синодальні отці на цьому наголошували.

Також частина синодальних отців скаржилась на те, що в звіті майже не представлене слово «гріх», і нагадали, що Христос просив, щоб його послідовники не піддавались ментальності сучасного світу, – розповіли в прес-службі.

В інтерв’ю, яке кардинал Берк дав агенції CNA 13 жовтня, він сказав, що звіт містить багато серйозних труднощів, і не він один цим дуже стурбований.

Після завершення другого тижня Синоду, має бути виданий обширний документ під назвою «relatio synodі» (звіт Синоду), який міститиме всю інформацію від єпископів. Це буде перший раз, коли Синод видасть фінальний звіт. До цього часу Синод складав список пропозицій на основі обговорення в малих групах, і тоді Папа сам підсумовував їх у пост-синодальному апостольському заклику. Відповідно до нової методології Синоду, пропозиції підсумує Генеральний Секретар Синоду, Генеральний Доповідач, Спеціальний Секретар і група з шести прелатів, покликаних допомагати в написанні документу. До цієї групи входять: кардинал Джанфранко Равазі (президент Папської Ради з культури), Архиєпископ Віктор Фернандез (ректор Католицького університету Аргентини), о. Адольфо Ніколас (Генеральний настоятель Товариства Ісуса), Архиєпископ Карлос Агіар Ретес із Тлалнепантди, Мексика, кардинал Дональд Вюрл з Вашингтону та Пітер Канг У-іл,єпископ Чеджу, В’єтнам.

«Призначення цих шістьох осіб, які допомагатимуть в написанні фінального звіту, є цілком нормальним кроком. До того, були пропозиції, і не було потреби допомагати в написанні обширного тексту. Такий тип підсумку є занадто великим обсягом праці для лише Генерального Доповідача і Генерального Секретаря», – зазначив речник Ватикану, о. Федеріко Ломбарді.

Чи робити звіт синоду публічним, чи ні – це вирішить Папа. А підсумки звіту стануть основою для робочого документу Синоду Єпископів 2015 року, інформує CNA.