Чисельність християн в Китаї досягла 100 млн. чоловік і перевищила кількість комуністів
  • Чтв, 31/03/2016 - 15:23

Великодньої ночі з 26 на 27 березня 2016 р. понад 100 дорослих китайців були хрещені в католицькому соборі Непорочного Зачаття в Пекіні. Чин хрещення нових католиків звершив архиєпископ Джозеф Лі Шан.

В останні роки більше ніж 20 000 нових християн отримують хрещення щорічно на Пасху Христову.

27 хрещень мали місце в парафії в околицях Шанхая, де проживає майже мільйон чоловік. Місцева католицька громада включає тільки сто парафіян, отже, з новоприбулими християнами, які приєдналися Великодньої ночі, парафія виросла більш ніж на 25 відсотків.

Різдво, П'ятидесятниця і Успіння Богородиці - інші свята, коли найчастіше відбувається хрещення нових католиків в китайських парафіях. Приблизно 100 000 хрещень дорослих відбувається щороку в Католицькій Церкві Китаю. Кількість щорічних хрещень в катакомбних протестантських церквах (непідлеглим т.зв. руху Трьох автономії, контрольованому урядом) ще вище.

Для комуністичного уряду Китаю, особливо - для Міністерства релігійних справ, зростаюча кількість християн в країні - джерело занепокоєння. За деякими оцінками, кількість християн в Китаї вже знаходиться в межах 100 мільйонів чоловік. Таким чином, чисельність християн в країні вже більша, ніж кількість членів Китайської комуністичної партії, яку оцінюють приблизно в 85 мільйонів чоловік.

Деякі спостерігачі вважають, що сама Комуністична партія Китаю винна в зростанні кількості прихильників християнства в країні. Теорія і практика матеріалізму, впроваджувана в голови китайців протягом десятиліть, привела до того, що більшість жителів Китаю не прагнуть шукати багатство і віддаватися стихії споживання, а тому більш схильні до духовного пошуку.

Крім того, безліч людей переїхали з сільської місцевості в міста, щоб знайти роботу. Вони відчувають себе самотніми, багато хто відчуває бідність. Це теж сприяє зростанню релігійності, так як в християнських громадах багато з цих людей зустрічають братське ставлення і отримують допомогу від побратимів.

Пасхальне святкування цього року пройшло без напруги з владою. Поліція, правда, рекомендувала віруючим здійснювати богослужіння невеликими групами і без будь-яких публічних проявів релігійного торжества. Навіть катакомбні спільноти в цьому році змогли провести свої Великодні служби без ризику стати жертвами переслідувань з боку влади.

У Чжецзяні, де недавно багато хрестів і церков були призначені для знесення, був звільнений після шести місяців перебування у в'язниці Чжан Кай, протестантський адвокат, затриманий за захист своїх одновірців від зловживань чиновників.