Дні Анни Ярославни відбулися в Санлісі
  • Срд, 21/05/2014 - 16:45

Вже вкотре містечко Санліс , що в Пікардії, радо приймає нащадків славетної Анни Київської, дочки Ярослава Мудрого, королеви Франції 11-го століття.

Цьогорічні святкування в честь княжни розпочалися ще в суботу 17 травня конференцією про Анну Ярославну в 17-му районі Парижа та концертом українського хору з Канади (Торонто) «Веснівка» в катедрі Святого Володимира Великого , що на Сан-Жармені.

В неділю, 18 травня, багато чисельна українська громада прибула в Санліс , щоб віддати належні почесті славетній землячці, яка прославилася у Франції просвітницькою діяльністю, мудрою і освіченою правителькою, фундаторкою абатства Святого Вінсента.  У самому Санлісі, що був резиденцією королівського подружжя, і сьогодні можна побачити каплицю 11 століття, збудовану Анною Ярославною, в честь народження первістка Філіпа (Пилипа) та скульптуру королеви перед входом, на якій прочитується напис: «Анна Київська, французька королева, засновниця собору в 1060 році».

Цьогорічні святкування 18 травня були дуже насиченими. Все розпочалося о 8 год ранку Літургією в придбаній українцями церкві святих Бориса і Гліба. Опісля, в 10-й годині, в центрі міста біля пам’ятника славетній княжній Анні відбулася урочиста частина з привітаннями для української громади і приїзджих гостей, а також традиційне покладання квітів до пам’ятника Анні Київській та до меморіальної стели жертвам Голодомору, що знаходиться поруч. Слід нагадати , що ця памятна дошка  була встановлена у містечку у 2008 р. за ініціативою колишнього мера міста Жан-Пєра Кантера і СКУ.

Сотні українців та гостей, серед яких були представники від українського Посольства у Франції і від мерії міста Санліс, керівники франко-українських асоціацій та інших установ , належно віддали шану славетній землячці. Особливо вразив приїзд команди паризького автомайдану з українською символікою.

Опісля, в капличці Святого Вінсента, відбулося святкове Богослужіння. Вся урочиста частина та свята літургія супроводжувалися співом українського хору з Канади «Веснівка» та хору катедри Святого Володимира Великого м. Парижа під керівництвом Лесі Микитин.

Після обіду відбулася конференція , присвячена Анні, княжні київській, королеві Франції, відвідання катакомб біля церкви Святих Бориса і Гліба та концертом канадського хору «Веснівка».

Любов Боднарчук, журналіст

Джерело: http://ugcc.fr