Евтаназія в Каліфорнії
  • Срд, 22/06/2016 - 11:08

Каліфорнія є п'ятим штатом Північної Америки, де легалізовано евтаназію. Прийнятий закон дозволяє смерть на прохання дорослих, невиліковно хворих осіб, які є психічно здорові. Цей закон піддався критиці з боку місцевої церкви. Митрополит Архиєпископ Лос-Анджелеса Хосе Гомес Орасіо у щоденному виданні Ангелус написав, що цим самим Каліфорнія перетинає кордон між суспільством, яке піклується про літніх і хворих, і тим, що вбиває стражденних, яких більше не може терпіти. "Вбивство не є наданням допомоги, – написав Архиєпископ Гомес. – Істинне співчуття натомість означає підтримувати стражденних, розділяти з ними їхній біль, нести з ними їх тягар життя. Любов до ближнього не виражається у даванні йому таблетки смерті".

Закон, що дозволяє евтаназію, є запереченням соціальної солідарності та спричиняє зростання і так вже дуже поширеної самотності і байдужості. "Небезпека нового закону, – продовжує Архиєпископ Лос-Анджелеса, – полягає також у тому, що евтаназія, про яку сьогодні смертельно хворий повинен просити, у майбутньому може торкнутися також тих, які не зможуть цьому протистояти, наприклад, пацієнти з хворобою Альцгеймера чи іншими видами слабоумства".

Архиєпископ Гомес звернувся також до лікарів, медсестер, людей, що беруть участь у наданні медичної допомоги із закликом бути вірними своїй совісті. Він наголосив, що закон, який легалізує евтаназію, не зобов'язує їх брати в ній участь і допомагати в цьому. У той же час він попросив молитися і співпрацювати у справі зміцнення поваги до людської гідності. "Людина не перестає бути людиною, ані не втрачає свою гідність і право на життя через втрату фізичних чи психічних сил", – пише ординарій Лос-Анджелеса.