Французькі єпископи говорили про аборт, подружжя і священство
  • Втр, 12/11/2013 - 13:12

«Не можемо поводитись так, наче нічого про це не чули і не були свідками різного терпіння жінок, котрі вчинили аборт. Це терпіння супроводжує їх впродовж довгого часу». Це одна із тез Архиєпископа Жоржа-Пола Понтьє на завершення пленарного засідання єпископату Франції, що пройшло в Лурді. Тема переривання вагітності була однією з перших, яку розглянули єрархи. Глава єпископату додав, що це дуже болюча для Церкви сторінка людського життя. Він нагадав, що вслухання в крик тих, хто плаче, є однією із найважливіших місій Церкви.

«Аборт не є чимось банальним, його не можна провести без шкоди; аборт не є видаленням однієї з клітин, – йдеться у завершальному документі. – Вагітна жінка добре знає, що носить в собі людське життя від самого початку. Йдеться саме про це. Багато лікарів не приймають того, що переривання вагітності трактується як терапевтична процедура. Не можна також виправдовувати її як виправлення несправності невдалої контрацепції чи пропонувати як єдиний розв’язок щодо появи шокуючої інформації, яка вважається тяжким клопотом», – написали французькі єпископи.

Єрархи також дискутували про процес приготування кандидатів до прийняття таїнства подружжя. В теперішній ситуації здається необхідним пропонувати тривалий цикл підготовки, який би дозволив нареченим належно зрозуміти, чим є справжня любов. Він також повинен допомогти окреслити їх бачення і напрямок майбутнього спільного життя, розпізнати впевненість кожного з них у відданості на все життя, а також повністю відкрити на прийняття дітей.

Ще одним із важливих питань, які розглядали єпископи, була ситуація покликань у Франції, а також процес формації кандидатів до священства. «Наша Церква потребує священиків місіонерів, які будуть прикладом для довіреної їм пастви», – нагадав Архиєпископ Понтьє. Він наголосив, що перед обличчя дуже серйозної кризи у цій сфері, майбутні священики мають бути захоплені Христом, щоб віддати усе своє життя Євангелії, а також бути чутливими до терплячих і відкинених суспільством.

За матеріалами pl.radiovaticana.va