Глава УГКЦ назвав межу в політичних процесах, яку в УГКЦ не переходять
  • Чтв, 15/08/2019 - 11:57

Ми відчуваємо себе зобов'язаними сьогодні бути активними саме на рівні громадянського суспільства для того, щоби втілювати певні принципи й цінності. Церква повинна виховувати мирян, які потім візьмуть участь у політиці.

Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю інтернет-виданню «Цензор.НЕТ».

Предстоятель відзначив, що відповідно до соціального вчення Церкви, вона є невід'ємною складовою громадянського суспільства. «І тут Церква, – переконує він, – не просто може, а повинна бути активно присутня. Тобто, коли ми говоримо про формування певної свідомості, відчуття відповідальності за свою державу і формування відчуття відповідальності за цінність держави як такої».

За словами Блаженнішого Святослава, навіть в останніх римських подіях, ми намагалися донести до всіх, що Українська держава – це спільне благо українського народу, і страждання України пов’язані з тим, що агресор хоче знищити цю державу.

«І ця держава, – наголошує Глава Церкви, – є спільним благом не лише українців в Україні, але й усіх людей, незалежно від релігійного чи національного походження. Тому наша Церква завжди була державницькою. У ті моменти історії, коли наш народ жив на своїй рідній землі, але в чужих державах, коли українців сприймали, як людей другої категорії, Церква була тією соціальною інституцією, яка захищала цей народ і говорила від його імені».

Водночас Предстоятель наголосив, що УГКЦ ніколи не була державною, тобто ніколи не ставала частиною державного механізму. Особливо, коли йшлося про існування українського народу в чужих державах. Це – традиція УГКЦ. «Але Церква не втручається у політичний процес і не може бути Церквою якоїсь партії. Наші вірні деколи мають різні політичні вподобання. Ми ніколи не підтримуємо тих чи інших політичних лідерів. Ми закликаємо тих, хто хоче отримати довіру людей, брати на себе відповідальність за втілення у життя певних принципів. І це є межа, про яку ви питаєте», – сказав Блаженніший Святослав.

Він розповів, що часто єрархів УГКЦ запитують, чому Церква не створить своєї політичної партії. «В історії західних демократій були моменти, коли Католицька Церква мала власні партії – як християнські демократи в Італії після Другої світової війни. Однак ми розуміємо, що на сьогодні це є абсолютним анахронізмом. З іншого боку, завдання Церкви – виховувати і виборців, і політиків. Тому, коли на прощі приходять представники різних політичних партій, то вони себе відчувають прийнятими. Але це не означає, що наша Церква буде підтримувати на виборах ту чи іншу політичну силу. Богу дякувати, ми вже маємо власну державу і Церква вже не мусить виконувати функції держави. Тому Церква має лишитися Церквою і нести виховну місію і показувати вічні ідеали», – вважає Блаженніший Святослав.